Cum fac milenialii să crească prețurile locuințelor: Criza din 2007 a întârziat formarea familiior

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.02.2024 - 17:37
Cum schimbă generaţia turbulentă a milenialilor piaţa locuinţelor - Foto: Profimedia Images
Cum schimbă generaţia turbulentă a milenialilor piaţa locuinţelor - Foto: Profimedia Images

Cum schimbă generaţia milenialilor piaţa locuinţelor. Pentru un număr mare dintre cei născuți între 1981 și 1996, momentul cumpărării unei locuințe nu a fost niciodată tocmai potrivit.

SHARE

Cum schimbă generaţia milenialilor piaţa locuinţelor. Pentru un număr mare dintre cei născuți între 1981 și 1996, momentul cumpărării unei locuințe nu a fost niciodată tocmai potrivit. Nu e nici acum aşa.

Milenialii mai în vârstă nu aveau încă 30 de ani, atunci când criza financiară din anii 2007-2008 a dat peste cap piața imobiliară și economia SUA, provocând cea mai gravă recesiune din țară, de la Marea Recesiune.

Cum fac milenialii să crească prețurile locuințelor

Când tinerii mileniali au ajuns la momentul în care au dorit să-şi achiziţioneze o casă, piața imobiliară din SUA era în plină expansiune. Una determinată de cererea mare și de stocurile scăzute, prețurile atingând cote care făceau proprietățile inaccesibile pentru mulți.

În ciuda condițiilor economice nefavorabile, obosiți să aștepte momentul perfect, mulți au urcat oricum pe scara proprietății, iar sosirea lor târzie a zdruncinat întreaga piață imobiliară, potrivit experților.

„Din cauza costului ridicat al vieții, milenialii au fost nevoiți să întârzie căsătoria, au fost nevoiți să amâne să aibă copii.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii?

Deci, ceea ce se întâmplă este că a existat o întârziere în formarea gospodăriei, deși în acest moment rata formării gospodăriei este dublă, față de rata de creștere a populației”, a declarat Phil Powell, director executiv al Centrului de Cercetare în Afaceri al Universității din Indiana, conform Newsweek.

„Asta înseamnă că există o cerere fără precedent pentru locuințe și de aceea prețurile locuințelor cresc”, a adăugat el. Milenialii, a spus Powell, „pun o presiune în creștere asupra prețurilor și trendul va continua, nu este o moft sau o bulă de pe piața imobiliară. Este real, este un fapt demografic”.

Nu este singura generație care menține prețurile ridicate. Alejandra Grindal, economist-șef la Ned Davis Research, a declarat că şi generaţia baby boom (cei născuți între anii 1946 și 1964) adaugă presiune asupra prețurilor.

Citeşte şi: Câți români și-au cumpărat case în Spania? E de doua ori mai ieftin ca în România

„Sunt a doua cea mai mare cohortă de vârstă din SUA și de asemenea cresc cererea, parțial pentru că își permit”, a spus ea. Milenialii, în anul 2020, au depășit generaţia baby boom, pentru a deveni cea mai mare generație din SUA, numeric.

„Comparativ cu generațiile anterioare”, a adăugat ea, „[baby boom] plănuie să rămână în casele lor mult mai mult timp. Ei nu vor să meargă la asistență sau la îngrijire medicală. Vor să locuiască în casele lor cât mai mult timp posibil. În plus, mulți dintre ei ar dori să dețină case secundare”.

Așteptând o perioadă mai bună și mai ieftină pentru a cumpăra o locuință, în anul 2022 milenialii au crescut vârsta medie a unui cumpărător pentru prima dată la 36 de ani, potrivit Asociației Naționale a Agenților Imobiliari, de la 33, în 2021.

Citeşte şi: Trei milioane de locuințe din România au centrale pe gaz. UE le cere românilor să renunțe la ele

Sara Coers, lector în domeniul imobiliar la Universitatea Indiana, a spus că această generație a așteptat pentru că „au fost mult mai toleranți cu închirierea, în timp ce generațiile anterioare au fost mult mai insistente cu privire la proprietatea casei”.

Ei au acceptat și faptul că trebuie să plătească un preț mult mai mare pentru o casă într-o  măsură mai mare decât au făcut-o părinții lor.

„Sunt într-adevăr victimele unor circumstanțe ciudate”, a spus Coers. „Am supraconstruit înainte de ultima recesiune și piețele de capital, creditorii, băncile au crezut că nu vrem cu adevărat să construim case noi, după aceea. Nu au fost atenți la viitorul formării gospodăriilor. Și am aprovizionat dramatic sub țară."

Viitor sumbru

Pentru Coers, milenialii reprezintă o generație perturbatoare, din cauza dimensiunii lor numerice și a ratelor-record de formare a gospodăriilor, care s-au ciocnit cu o ofertă-record de locuințe - rezultatul ultimei recesiuni.

„Și asta a dus la un comportament de cumpărare extrem”, a spus ea. Din păcate, experții spun că viitorul arată în continuare sumbru pentru mileniali.

Foto: Profimedia Images

„Dacă formează o gospodărie, fie trebuie să aloci mai mulți bani pentru economii, fie să-mi reduci așteptările”, a spus Powell. „Este realitatea brutală a cererii și ofertei. Millenialii sunt supuși unor costuri reale ale colegiului mai mari decât părinții lor și unor costuri mai mari ale locuințelor. Va continua să fie rău timp de câțiva ani.”

O mulţime de case

În viitorul apropiat, mai mulți mileniali vor căuta să cumpere o casă, a spus Coers, „acceptând cererea, pe măsură ce piața funcționează prin generația lor”.

Coers crede că este probabil ca SUA să construiască o mulțime de case, pentru a prinde din urmă generația milenială, „apoi vor veni generații mai mici, care sperăm că vor regla piața imobiliară, deoarece lipsa accesibilității a devenit o problemă uriașă".

Grindal a adăugat că milenialii schimbă de asemenea profilul proprietarilor de case din SUA, cu „mai mulți cumpărători de o singură persoană”, în timp ce odinioară era mai frecvent ca cuplurile căsătorite să cumpere o casă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te