Cum a pierdut România 540.000.000 €, în această vară? Seceta ne-a lovit în plin

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.09.2024 - 10:06
Cum a pierdut România 540.000.000 €, în această vară? Seceta ne-a lovit în plin - Foto: PickPik/CC0
Cum a pierdut România 540.000.000 €, în această vară? Seceta ne-a lovit în plin - Foto: PickPik/CC0

Cum a pierdut România 540.000.000 €, în această vară? Seceta ne-a lovit în plin. Factorul anual a fost, anul acesta, seceta, care a dus la scăderi drastice ale producţiei agricole. Lucrurile acestea se vîd de exemplu la cereale.

SHARE

Cum a pierdut România 540.000.000 €, în această vară? Seceta ne-a lovit în plin. Factorul anual a fost, anul acesta, seceta, care a dus la scăderi drastice ale producţiei agricole. Lucrurile acestea se văd de exemplu la cereale, puternic afectate.

Pe măsura acestor scăderi de producţie, rezultă, logic, scăderi de exporturi. Grâul, porumbul etc. sunt mai scumpe, pentru că sunt mai rare.

Cum a pierdut România 540.000.000 €, în această vară? Seceta ne-a lovit în plin

Dacă sunt mai scumpe, sunt mai greu vandabile, pentru că marii comercianţi de produse agricole îşi constituie cu mai mare dificultate profitul şi atunci reuşesc să vândă mai puţin.

Exporturile de cereale ale României au scăzut în prima jumătate a acestui an cu 27,8%, față de perioada similară a anului trecut.

Cerealele românești, produsele agroalimentare cele mai exportate de România, au adus în prima jumătate a acestui an 1,42 de miliarde de euro.

Citeşte şi: Am devenit cel mai mare exportator de cereale din UE. Ce le trimite străinilor spre vânzare

De remarcat faptul că România se cantonează în continuare în zona exporturilor de produse agricole brute, ca o ţară din lumea a treia.

Prin intermediul marilor comercianţi de profil, marile companii cumpără cereale, lăsând producătorilor agricoli români o valoare adăugată mică.

Apoi produc milioane de produse finite, folosind înalta tehnologie pe care o deţin, realizând valoare adăugată mare, cu care fac diferenţa.

Citeşte şi: Recoltarea grâului e în toi. Fermierii din Iași se declară mulțumiți de producție

Cine deţine valoarea adăugată mare deţine bani mulţi şi controlează regulile jocului economic. România nu face acest lucru. Pentru asta ar fi nevoie de politici agricole inteligente. Nu le are.

Este al doilea an de scădere la jumătate de an, în contextul în care, anul trecut, exporturile de cereale au însumat 1,96 miliarde de euro, fiind cu 18,8% mai mici decât în anul 2022.

Mergând și mai departe în timp, în perioada analogă a anului 2022, numai cerealele au reprezentat 5,4% din total exporturi ale țării, conform Economica.net.

Nu am crescut sustenabil

România a livrat atunci peste granițe cereale în valoare de 2,4 miliarde de euro, cu 85,6% mai mult decât cu un an în urmă.

În 2021, valoarea exporturilor de cereale au fost de 1,3 miliarde de euro, deci înseamnă că am crescut foarte mult în anul 2022 şi nu am ştiu să constituim o producţie multianuală sustenabilă la acest nivel.

Pe de altă parte, importurile au scăzut și ele în mod semnificativ, până la 302,2 milioane de euro, după un declin de 32,4%. Acesta este un lucru bun, pentru că nu s-a suprîncălzit economia, prin debalansarea ddeficitului comercial.

Trebuie să vedem însă şi contaxtul: statele membre UE au impus Ucrainei, principalul furnizor de cerele pentru România, după începutul războiului ruso-ucrainean, o serie de interdicții la import, iar pe golul de ofertă creat a profitat România.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te