Cum a ajuns România groapa de gunoi a UE

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.05.2021 - 10:25
Cum a ajuns România groapa de gunoi a UE. Foto Inquam Photos/Cornel Putan

Zeci de containere cu deşeuri sosite ilegal în Portul Constanţa au fost interceptate de autorități.

SHARE

În ultima captură, este vorba despre 15 containere cu deşeuri trimise din Germania pentru o firmă din Prahova. Șeful Gărzii de Mediu Constanţa, Steluţa Popescu, a declarat că, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, în respectivele containere sunt deşeuri periculoase care au fost stopate să intre în România.

Nu este, așadar, pentru prima dată când mii de tone de deșeuri periculoase ajung ilegal în România. Activiștii de mediu spun că, dacă nu se iau măsuri, vom ajunge groapa de gunoi a Europei. RFI a stat de vorbă cu Raul Pop, membru fondator al Coaliției pentru Economie Circulară și, din 2021, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Citește și: Andra a plecat de la „Vocea României” după numai un sezon: „Mi s-a cerut să fiu rea”

„Nu sunt deşeuri verzi. Ce înseamnă deşeurile verzi? Sunt acele deşeuri selectate, de lemn, fier, plastic, hârtie şi toate celelalte. Aici este o amestecătură. Sunt deşeuri care nu pot fi utilizate. Se vor face cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care la finalul lucrărilor se vor împacheta aceste deşeuri, se vor include în container şi se vor returna ţării de unde au venit, respectiv Germania. Societatea care a făcut importul este una din judeţul Prahova”, a explicat reprezentantul Gărzii de Coastă, Petrişor Irimia, după depistarea deșeurilor în containere ajunse în Portul Constanța.

Citește și: Au apărut bancuri cu Loredana: Oriunde mă atingi, îmi dai la operație

El a menţionat că în total din Germania au venit 90 de containere în Portul Constanţa, toate pentru aceeaşi societate.

"Acţiunea a început din 7 mai, în total până în momentul de faţă cu cele 15 containere care se vor deschide sunt 65 de containere dintr-un lot de 90 de containere pentru aceeaşi societate importatoare din România”, a explicat reprezentantul Gărzii de Coastă.

Şeful Gărzii de Mediu Constanţa, Steluţa Popescu, a declarat, la desfacerea containerelor, că în acestea se află componente periculoase care au fost stopate să intre în ţară.

„Din lotul de 90 de containere venite din Germania sunt deşeuri tocătură de echipamente electrice-electronice, cu componente periculoase şi le-am stopat să intre în ţară, ele trebuiau să ajungă la o firmă din Ploieşti. În cauza este şi un dosar de cercetare penală. (…)

Aceste deşeuri ar fi ajuns pe la gropile noastre de gunoi, posibil se incinerau pe terenuri, pe câmpuri ceea ce ar fi fost foarte nociv pentru noi, pentru mediu. Şi noi avem deşeurile noastre în ţară pe care încercăm să le gestionăm atât cât trebuie mai bine”, a precizat Steluţa Popescu. (Mai multe detalii pe RFI)

Citește dosarul integral Mogulii gunoaielor Capitalei

 

Mogulii gunoaielor Capitalei

Un sfert de veac de salubritate la Sectorul 1

Armele lui Armand în războiul cu Romprest

Supercom și-a câștigat exclusivitatea în instanță

Prigoana gunoiului din Sectorul 3

După 20 de ani, ROSAL a înlocuit REBU în Sectorul 4

Sectorul 5, catastrofă ecologică. Garantată Vanghelie & Florea

Ciucu de la 6 se bate pe gunoi cu Nicușor Dan

Groapa-fantomă a Eco Sud din Ilfov

Dosarele X: mai mult gunoi strâns decât produs în București

_________________

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.