Mecanismul este următorul: fondurile de pensii investesc pe piaţa de capital. Dacă acţiunile sunt pe roşu, atunci companiile care investesc în aceste acţiuni au pierderi.
Fondurile de pensii private obligatorii de pe Pilonul II au dreptul să investească pe piaţa de capital o anumită fracţiune din banii primiţi de la clienţii lor.
Fondurile acestea au dreptul în prezent să investească 5% din valoarea totală a activelor şi vor avea dreptul să investească 10%.
Criza valutară generată de George Simion a tăiat 580 de lei, din fiecare pensie privată a românilor
Banii sunt investiţi în diverse plasamente. Cele mai sigure sunt titlurile de stat. Printre cele mai nesigure sunt acţiunile de la Bursă. Iar zilele acestea am văzut de ce anume.
La pilonul II de pensii private, 8,3 milioane de salariaţi români au o parte dintre banii pentru pensiile lor private, un supliment consistent de bani, care se adaugă la pensia de stat (Pilonul I).
Citeşte şi: Curs BNR marţi, 6 mai. Euro a sărit de 5 lei, o premieră istorică. Efectul George Simion, devastator
Ca volum, aceşti bani au scăzut cu 4,8 miliarde de lei (adică 960 milioane de euro) săptămâna trecută, în contextul de după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Citeşte şi: Curs BNR, 8 mai. Moneda euro continuă să crească, pe piaţa interbancară a sărit peste 5,10 lei
Factorul George Simion a creat presiune la vânzare, pe titluri de stat şi pe acţiunile româneşti, la Bursa de Valori - cele două mari active în care investesc fondurile.
Cuplu în etate uitându-se la o factură - Foto: Pexels/T Leish
Un minus de 580 de lei în medie, pentru fiecare participant la Pilonul II de pensii private, pe fondul unui episod de volatilitate dat de incertitudinile politice, care a culminat cu spargerea pragului psihologic de 5 lei pentru un euro, arată calculele ZF.