Consiliul Concurenţei şi ANPC se coordonează, într-o eventuală extindere a investigării băncilor

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.05.2023 - 18:04
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei - Foto: Profimedia Images

Consiliul Concurenţei a primit o informare din partea ANPC, cu privire la suspiciuni privind comportamentul băncilor. Aceasta va fi analizată şi, dacă sunt elemente, se va extinde investigaţia începută deja asupra băncilor, a anunţat Bogdan Chiriţoiu.

SHARE

"Noi avem propria noastră investigaţie, în privinţa băncilor, suspectând o creştere nejustificată a cotaţiilor ROBOR. Acum, am înţeles că există suspiciuni ale ANPC, privind comportamentul băncilor", a spus Chiriţoiu.

Concurenţa ar putea extinde investigarea băncilor

"Am primit ieri o informare din partea ANPC", a continuat acesta, "o vom analiza şi, dacă sunt elemente care-s pertinente, se leagă de investigaţia noastră, vom extinde investigaţia, ca să le includă şi pe acestea", a spus Chiriţoiu, după o conferinţă pe tema pieţei pharma, organizată de Consiliul Concurenţei, la Sinaia.

Potrivit unor informaţii apărute în presa centrală, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a sesizat autoritatea de concurenţă, cu privire la atitudinea cartelară a unor bănci.

Citeşte şi: 11 bănci, prinse de ANPC cu practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor

Această sesizare a venit după ce ANPC a amendat, în urmă cu câteva zile, 11 bănci de pe piaţa locală, cu suma de 550.000 de lei, întrucât a identificat practici comerciale înşelătoare, cu privire la modul de calcul al ratelor.

"ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, din 25% principal şi 75% dobândă.

Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau de fapt preponderent dobândă.

Citeşte şi: Câți români au viața asigurată, cel puțin pe termen mediu, cu economii de peste 100.000 € în bănci

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului", a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel, conform Agerpres.

Cele 11 bănci sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te