Concedii medicale neplătite: Statul datorează firmelor 3 miliarde de lei. CNAS spune că n-are bani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.08.2022 - 14:18
Concediile medicale ale angajaților generează blocaje financiare/ Foto: economica.net

Statul nu are bani să acopere concediile medicale ale angajaților. Sunt întârzieri majore la decontarea sumelor către firme. Obligațiile de plată depășeau trei miliarde de lei în aprilie.

SHARE

Reprezentanții IMM-urile spun că în unele cazuri statul întârzie cu lunile sau cu anii să-și plătească datoriile. Firmele care nu își recuperează rapid banii de la stat întârzie plățile către propriii furnizori sau către angajați.

Într-un răspuns pentru Digi24.ro, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) explică motivele întârzierilor la rambursarea banilor. 

Citește și: 

VIDEO China a lansat cel mai nou submarin de atac lângă Taiwan. „Vom nimici ingerința străină”

Datoriile Guvernului către firme pentru decontarea concediilor medicale plătite angajaților ajunseseră la finalul lunii aprilie la 3,1 miliarde de lei. Potrivit datelor transmise de CNAS, în primele patru luni ale anului, Guvernul a rambursat firmelor 2,23 de miliarde de lei.

Reprezentanții mediului de afaceri reclamă întârzieri de luni sau în unele cazuri de peste un an la recuperarea banilor. Oficialii CNAS recunosc că sunt întârzieri la rambursarea banilor, dar precizează că nu li se pot imputa funcționarilor în totalitate.

O mare parte din cererile de recuperare a banilor depuse de către angajatori sunt întocmite greşit, spun aceștia, iar firmele nu dau curs notificărilor primite de la casele de asigurări de sănătate pentru remedierea problemelor depistate.

Citește și: 

VIDEO Niciun oficial al Ministerului Sportului nu i-a întâmpinat pe campionii de la canotaj

Un dosar se analizează de două, trei ori în funcţie de completările aduse, de multe ori şi acestea parţiale, adaugă aceștia. În plus, spun ei, din martie 2020, în contextul pandemiei, a crescut numărul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină și izolare, iar acestea se decontează cu prioritate.

Este, însă, și o problemă de bani. Reprezentanții CNAS recunosc că e nevoie ca la rectificarea bugetară din această lună să se aloce fonduri suplimentare, bugetul alocat inițial în acest sens fiind insuficient.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.