Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
9.457.295 Votanți în România
52,52 %
813.845 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Cine sunt românii care pierd un ajutor pentru căldură de 750 de lei? De ce nu se dau banii

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.06.2024 - 16:26
Cine sunt românii care pierd un ajutor pentru căldură de 750 de lei? De ce nu se dau banii - Foto: INQUAM PHOTOS/Ilona Andrei
Cine sunt românii care pierd un ajutor pentru căldură de 750 de lei? De ce nu se dau banii - Foto: INQUAM PHOTOS/Ilona Andrei

Cine sunt românii care pierd un ajutor pentru căldură de 750 de lei? De ce nu se dau banii. Persoanele cu venituri mici vor primi ajutor 750 de lei, dar anul viitor, bani pe care să-i folosească pentru cumpărarea și montarea de repartitoare.

SHARE

Cine sunt românii care pierd un ajutor pentru căldură de 750 de lei? De ce nu se dau banii. Persoanele cu venituri mici vor primi ajutor 750 de lei, dar anul viitor, bani pe care să-i folosească pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură, în propriile apartamente.

Termenul de la care aceste persoane pot folosi banii de la stat, pentru cumpărarea și montarea de repartitoare, era stabilit inițial pentru 15 aprilie, dar Guvernul a decis acum câteva luni amânarea acestuia până pe 31 august.

Cine sunt românii care pierd un ajutor pentru căldură de 750 de lei? De ce nu se dau banii

O ordonanță recentă a Executivului amâna și acest al doilea termen, până pe 31 decembrie 2024.

Potrivit OUG 166/2022, în acest an se acordă un sprijin temporar “pentru compensarea, începând cu data de 15 aprilie 2024, a costului aferent achiziției și montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice”.

Termenul amintit pentru compensarea costului de achiziţie şi montare a repartitoarelor de căldură, respectiv 15 aprilie, a fost amânat, după cum apare în OUG 34/2024, până pe 31 august 2024.

Citeşte şi: Cine sunt cei 2.000.000 de români care pot primi 1.400 lei pentru plata facturilor? În ce condiții?

Totuși, acțiunile necesare pentru cumpărarea și montarea unor repartitoare de căldură nu vor putea începe nici la finalul verii, deoarece, prin OUG 68/2024, ce se aplică deja, se stabilește amânarea acestui "nou" termen până pe 31 decembrie 2024.

După cum stabilesc actualele reguli, ajutorul de la stat pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură este stabilit la cel mult 750 de lei, banii acordându-se pentru fiecare locuinţă ori gospodărie vulnerabilă și numai după montarea, de către o firmă autorizată, a repartitoarelor.

Ajutorul va putea fi utilizat, potrivit regulilor încă în vigoare (cel mai probabil, legislația din domeniu, care este și așa destul de cârpită, va fi modificată din nou), până la data de 27 decembrie 2024.

Citeşte şi: 1.000.000 de români primesc 750 lei gratuit de la stat. Ce poți cumpăra cu ei? Care sunt condițiile?

În același timp, termenul pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă este acum 31 decembrie 2024, dată apropiată celei până la care se va putea folosi și ajutorul de 750 de lei pentru montarea repartitoarelor.

De acest ajutor financiar pot beneficia, în acest an, pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și persoanele cu handicap ce au venituri mici, dar și familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei ori familiile și persoanele singure care primesc ajutor social. Mai multe detalii pot fi găsite în acest articol.

În plus, în acest articol este detaliat modul în care se primește ajutorul pentru montarea de repartitoare de căldură și cum se poate folosi.

De ce nu vor românii repartitoare

Practic, statul încearcă de mai mult timp să dea celor mai săraci români bani, ca să-şi pună repartitoare. Dar aceştia nu vor şi pace.

Motivul e simplu: cei 750 de lei pe care îi primesc se duc pe montarea repartitorului, apoi există chiar posibilitatea ca ei să plătească mai mult decât înainte. De ce?

Sunt mai mulţi factori. Monitorizarea mai exactă a consumului de apă de încălzire e unul. Altul e faptul că se ştie mai exact ce se duce pe reţeaua până la bloc, iar Termoenergetica, atunci când facturează către asociaţiile de proprietari, le arde laa buzunar pe acestea.

Repartitoarele vor deveni interesant de montat atunci când termoficarea va fi realizată centralizat (sau descentralizat) cu tehnologie modernă, fără pierderi în reţea. Până atunci mai e de curs apă pe Dâmboviţa.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te