Cine a fost miliardarul care s-a îmbogățit abia la 50 ani? Ce afaceri avea în România?

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.12.2023 - 17:47
Cine a fost miliardarul care s-a îmbogățit abia la 50 ani - Foto: Profimedia Images

Cine a fost miliardarul care s-a îmbogățit abia la 50 ani? Ce afaceri avea în România? "Eu, domnilor, am devenit recent bogat", spunea Janusz Filipiak, un miliardar polonez. "Și am fost sărac toată viața", adăuga acesta.

SHARE

Cine a fost miliardarul care s-a îmbogățit abia la 50 ani? Ce afaceri avea în România? "Eu, domnilor, am devenit recent bogat", spunea Janusz Filipiak, un miliardar polonez. "Și am fost sărac toată viața", adăuga acesta, în toamna anului 2021.

"Câștigurile mele entuziasmează oamenii, dar asta se datorează faptului că trăiesc extrem de sincer. Și toate câștigurile mele sunt raportate. Nu am nici o companie în Cipru", spunea Filipiak, președintele Comarch, o firmă apărută parcă din nimic, care a reuşit probabil imposibilul, conform Gazeta Wyborcza.

Cine a fost miliardarul care s-a îmbogățit abia la 50 ani

Ieri, Filipiak a murit, la 71 de ani, "după o îndelungată suferinţă", conform bydgoszczinformuje.pl. "Regretăm pierderea acestei figuri cu totul speciale, o minte unică și un vizionar, care a contribuit într-un mod unic la dezvoltarea industriei IT poloneze", au spus reprezentanții Comarch.

Este un nume legendar al afacerilor poloneze, care a construit industria IT internă practic de la zero. Era faimos pentru limba sa ascuțită, carisma incredibilă și simțul său pentru afaceri, conform Business Insider Polonia.

La 39 de ani, în 1991, a primit titlul de profesor, de la președintele Lech Wałęsa. Preda la Universitatea de Știință și Tehnologie AGH, din 1991, după ce s-a întors din Australia, unde a lucrat și ca lector universitar.

Citeşte şi: Miliardarul „Facebook”, Mark Zuckerberg, se pregătește de apocalipsă. Ce buncăr își face în Kauai

La Antipozi, s-a obișnuit să lucreze în regim de cooperare între universități și mediul de afaceri. A vrut să repete acest model în Polonia, conform Forbes Polonia.

În 1993, împreună cu soția sa, Elżbieta, a fondat firma Comarch. După cum a scris în cartea sa autobiografică, intitulată "De ce am avut succes", „conform standardelor actuale – uitându-ne la structura noastră: profesor plus studenți – am fi numiți [acum] start-up. (…)

Datorită experienței mele academice și hotărârii soției mele, am intrat pe piața IT. Nu eram doar mai tineri și mai mici decât concurenții noștri, ci mai presus de toate diferiți.

Citeşte şi: Un miliardar austriac plătește abonamente de schi pentru tot orașul. De ce face acest gest

Am vrut să ne creăm propriul software și am crezut că îl putem vinde în întreaga lume, inclusiv pe cea mai competitivă piață din SUA. Am reușit să o facem”.

A fost convins de soţie să înceapă afacerea, iar primii săi angajaţi au fost 12 studenţi ai săi. Una dintre primele comenzi a fost proiectarea și crearea unui sistem de inventariere a resurselor, pentru Telekomunikacja Polska (în prezent, Orange Polska).

Compania poloneza IT Comarch, care oferă servicii lanţului Metro Cash&Carry, intenţionează să facă din România punctul de plecare pentru viitoarele sale operaţiuni în regiune, a declarat Daniel Kordel, director de comunicare, conform ZF.

Citeşte şi: 

Comarch vinde softuri de administrare a business-ului. "Investim în oamenii cunoscători de limba română, pentru ca aceștia să poată profita de potențialul pieței din România", a adăugat Kordel.

În clipa de față, compania poloneză are un parteneriat exclusiv pentru soluțiile de schimb electronic de documente (EDI) cu Novensys, companie românească furnizoare de soluții bazate pe sisteme de colectare a datelor în timp real.

"Avem un parteneriat exclusiv pe România pentru soluția EDI cu Comarch. Asigurăm în România partea de vânzări și suportul tehnic", a declarat pentru ZF, Cezar Golumbeanu, director de marketing și vânzări la Novensys.

Simplifică afacerile

Schimbul electronic de date (Electronic Data Interchange) oferă companiilor posibilitatea să schimbe documente de afaceri într-o formă standard, utilizând mijloace electronice pentru prelucrare și trasmiterea lor.

Astfel, cantitatea de facturi, tipizate etc pe hârtie, că și timpul pentru trimiterea și prelucrarea acestora se reduce considerabil.

În prezent, Comarch execută contracte pentru servicii IT și vânzări de software de afaceri în 70 de țări din întreaga lume, pe șase continente - după cum se precizează în documentul-raport pentru prima jumătate a acestui an.

6.600 de angajaţi

51% din veniturile Comarch a venit din Polonia și 18% din țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția). Comarch are 6.600 de angajați specialiști, iar valoarea de piață a companiei depășește 1,1 miliarde de zloţi.

În 2004, a fost distins de către președintele Poloniei cu Crucea de Cavaler a Ordinului Polonia Restituta, pentru contribuții remarcabile la dezvoltarea telecomunicațiilor și IT&C, iar în 2012 cu Crucea de Ofițer a Ordinului Polonia Restituta, pentru remarcabile contribuții la dezvoltarea economiei naționale și realizări în activități caritabile și sociale.

În anul 2013, a primit premiul IEEE Communications Society Distinguished Industry Leader Award 2012, pentru contribuțiile sale la dezvoltarea Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, conform ITWiz.

Nu locuieşte în conacul său, nu îşi conduce vehiculul de lux

Acum nouă ani, de exemplu, un om de afaceri a vorbit cu „Gazeta Wyborcza”. El a spus atunci că de fapt nu locuiește în conacul lui de o mie de metri pătrați. Și de fapt nu își conduce vehiculul de lux.

În 2021, Filipiak a primit un total de 25,4 milioane de zloţi, de la compania pe care o conduce, iar această sumă era un record istoric polonez, la acea vreme.

În 2016, Președintele Republicii Polone l-a onorat pentru contribuțiile sale speciale la antreprenoriatul polonez, acordându-i Premiul Economic Individual al Președintelui Republicii Polone.

Microbist

În 2018, a fost singurul președinte al unei companii din Europa Centrală și de Est care a participat la summitul economic internațional „French International Business Summit”, care a avut loc sub patronajul lui Emmanuel Macron, președintele Franței.

Marea pasiune a lui Janusz Filipiak a fost fotbalul. Din 2004, a ocupat funcția de președinte al consiliului de administrație al societății sportive pe acțiuni MKS Cracovia.

Mare pasionat de fotbal, echipa aceasta de fotbal, Wisla Cracovia, a fost marea lui dragoste.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te