Tensiunile comerciale dintre marile puteri escaladează. Ministerul de Finanțe al Chinei a anunțat, potrivit BBC, că va aplica un tarif suplimentar de 84% asupra tuturor produselor importate din SUA.
China impune tarife de 84% la produsele din SUA. Rusia acuză: "Trump încalcă normele internaționale"
Noile taxe vamale vor intra în vigoare joi, 10 aprilie, de la ora locală 12:01 — respectiv miercuri, ora 19:00, ora României.
Pe lângă această măsură, Ministerul Comerțului de la Beijing a adăugat 12 companii americane pe lista de control al exporturilor și alte 6 entități pe lista „entităților nesigure”, transmite BBC.
Rusia critică deschis politicile tarifare ale lui Trump
Deciziile luate de Washington au atras critici dure și din partea Moscovei. Rusia a acuzat SUA că încalcă regulile comerțului internațional după ce administrația Trump a impus taxe de 104% asupra produselor importate din China.
Citește și: China intră în război economic cu SUA. Beijingul respinge ultimatumul lui Trump privind noile tarife
„Washingtonul nu pare să fie legat de normele dreptului comercial internațional”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
În luna februarie, când SUA a majorat tarifele cu 10% la frontiera cu China, Beijingul a depus o plângere oficială la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), care se ocupă de rezolvarea litigiilor comerciale internaționale.
Sursa foto: Profimedia images
„Aceste decizii tarifare luate de administrația Trump încalcă regula fundamentală a OMC”, a adăugat Zaharova.
Deși Rusia nu se numără printre cele peste 60 de țări afectate de noile tarife americane, oficialii de la Kremlin susțin că iau măsuri pentru a reduce riscurile, prin consolidarea relațiilor comerciale cu China.
Citește și: Trump șantajează UE privind eliminarea tarifelor: "Să cumpere energie din SUA de 350.000.000.000 $"
Banca Angliei avertizează asupra riscurilor pentru economia globală
Efectele disputei comerciale se resimt și pe piețele financiare. Potrivit Băncii Angliei, seria de tarife vamale impuse de SUA și reacțiile din partea altor state au crescut „semnificativ” riscurile pentru economia globală și stabilitatea financiară.
„Creșterea incertitudinii în privința inflației la nivel global și scăderea costului împrumuturilor guvernamentale sunt consecințe directe ale anunțului făcut de SUA”, se arată în Raportul privind stabilitatea financiară (FSR), primul de acest fel din noiembrie anul trecut.
Citește și: Trump atacă din nou UE și refuză oferta Europei de a suspenda tarifele: "Ne-ați tras pe sfoară"
Totuși, banca subliniază că piețele funcționează „în mod ordonat”, iar băncile britanice sunt capabile să susțină gospodăriile și întreprinderile, chiar și în scenariul în care economia ar evolua „mult mai rău decât se preconiza”.