Ce taxe vor plăti românii în 2024? Lista completă. 99% va fi recesiune și mai puțini bani în buzunar. Un expert în fiscalitate susţine că anul viitor românii vor plăti taxe mai multe şi că unora veniturile le vor scădea.
Economistul Radu Georgescu explică felul cum vor funcţiona lucrurile anul care urmează.
Ce taxe vor plăti românii în 2024? Lista completă
Georgescu a făcut un excel complex, în care spune că sunt integrate toate modificarile fiscale din anul 2024
În acest excel, oricine poate să-şi calculeze taxele din anul 2024 şi 2023, pentru angajaţi, PFA, SRL, cu toate formele de impozitare: impozit pe venit 1%, impozit pe venit 3% sau impozit pe profit.
Pe scurt, afirmă Georgescu, toţi vom plăti anul viitor mai multe taxe, direct şi indirect, adică viaţa va deveni mai scumpă, pe diferite filiere: când eşti taxat de stat, pe venitul tău, dar şi când cumperi un produs sau un serviciu.
Toţi angajații care au tichete de masă vor plăti CASS la valoarea acestora, Angajații vor avea salariul net mai mic cu aproximativ 70 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.
Citeşte şi: Românii care au pensia peste această sumă vor plăti impozit din 2024. Procentele ajung și la 20%
Cam 300.000 de SRL vor plăti anul viitor un impozit pe venit de trei ori mai mare, din cauză că s-a mărit impozitul, de la 1% la 3%, începând cu 1 ianuarie 2024, susţine expertul.
Aproximativ 400.000 de PFA vor plăti taxe mai mari, începând cu 1 ianuarie, din cauză că s-a mărit plafonul pentru plata CASS de la 2 salarii minime, la 5 salarii minime.
Indirect, toți vom plăti mai multe taxe, din cauză că s-au mărit taxele la bănci și la companiile care au cifra de afaceri peste 50 de milioane de euro, Aceste firme vor include noile taxe în prețuri.
Citeşte şi: Impozitul va fi cu 500% mai mare pentru unii locuitori din București. Ce sector e vizat?
Probabilitatea de recesiune, anul viitor, este de 99,99% Cu aceste creșteri de taxe, statul vrea să ia din mediul privat 20 de miliarde de lei/an, o sumă foarte mare pentru economia României.
La ultima criză financiară, în anul 2010, creșterea de taxe a luat din mediul privat doar 5 miliarde de lei, Asta înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2024, vor fi mai puțini bani la oameni, mai puțini bani pentru consum.