Ce-și doresc românii: confiscarea averilor ilegale și interzicerea vânzării de pământ străinilor

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 18.04.2020 - 17:57
Foto Inquam Photos/Cornel Putan

90,8% dintre români ar vota DA, la un referendum prin care s-ar propune confiscarea averilor obținute în urma unor acte de corupție pentru care s-a obținut o condamnare, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS).

SHARE

A doua temă de consultare populară la care majoritatea românilor (69,7%) ar vota cu DA ar fi limitarea la două mandate a tuturor posturilor în care se ajunge prin alegeri electorale.

O a treia temă care preocupă poporul, potrivit sondajului BCS, este cea privind vânzarea pământului și resurselor naturale ale României către străini. Dacă s-ar organiza un referendum pe această temă, 68,8% dintre cei care au răspuns în cercetarea sociologică ar vota pentru interzicerea acestei practici.

61,9% își doresc unirea cu Republica Moldova, iar 59,3% vor revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Un sfert dintre respondenți sunt de acord cu legalizarea prostituției, iar 10,5% ar vrea ca toată lumea să poată cumpăra arme de foc pentru apărare.

Biroul de Cercetări Sociale (BCS)a  efectuat sondajul în perioada 11-15 aprilie, pe un eșantion național de 1.008 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României.

Sondajul BCS a fost realizat pe un eșantion construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecția a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare) cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3,1%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Persoanele intervievate domiciliază în 116 localități urbane și rurale din toate județele țării.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.