Ce se întâmplă cu polițele RCA în lunile următoare? Anunțul de ultimă oră al Guvernului

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.09.2024 - 14:08
Ce se întâmplă cu polițele RCA în lunile următoare? Anunțul de ultimă oră al Guvernului - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ce se întâmplă cu polițele RCA în lunile următoare? Anunțul de ultimă oră al Guvernului - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Ce se întâmplă cu polițele RCA lunile următoare? Guvernul a făcut un anunț tranșant în ceea ce privește plafonarea acestora până la finalul anului.

SHARE

Ce se întâmplă cu polițele RCA lunile următoare? Guvernul a făcut un anunț tranșant în ceea ce privește plafonarea acestora până la finalul anului. 

Decizia a fost luată pentru a preîntâmpina apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe.

Ce se întâmplă cu polițele RCA în lunile următoare? Anunțul de ultimă oră al Guvernului

”Luăm o decizie importantă, prelungim plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârşitul anului 2024”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

El a adăugat că această decizie este luată la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară și are scopul de a preveni dezechilibrele în piață și creșterea prețurilor la aceste polițe auto.

”Astfel, preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe auto”, a arătat premierul.

La sfârșitul lunii iulie, Marcel Ciolacu a afirmat că măsura va fi revocată doar atunci când piața va fi stabilizată, subliniind că va interveni ori de câte ori va fi necesar.

Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societăţile de asigurare care practică RCA şi stabilite conform Hotărârii de Guvern se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe perioada de 3 luni,

stabilită conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit iniţiatorilor, în prezent în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de

concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi
de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă.

Citește și: Euroins reintră pe piaţa românească, după ce a lăsat o gaură de 4.000.000.000 de lei

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de asigurări RCA referitoare la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate, comparativ cu primul semestru din 2023 valoarea PBS (prime brute subscrise, n.r.) pentru asigurările RCA a crescut cu 2%, societăţile

înregistrând creşteri semnificative ale portofoliilor, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

De asemenea, numărul de contracte RCA în vigoare la sfârşitul lunii iulie 2024 este cu aproximativ 4% mai mare decât la finalul anului 2023.

Valoarea activelor lichide la jumătatea anului 2024 este în creştere cu 9% faţă de valoarea de la finalul anului 2023 iar indicatorul de lichiditate se păstrează la un nivel solid peste cerinţa legală, se arată în documentul citat.

"În ceea ce priveşte dezechilibrele existente în piaţa asigurărilor RCA este de menţionat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, observându-se o creştere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri

faţă de începutul lunii iunie, societăţile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024.

Citește și: Service-uri auto care fac reparații pe RCA, verificate de Consiliul Concurenței

”Situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei aşa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioadă de timp limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA astfel încât împrejurările care determină situaţia de criză să fie depăşită", se arată în nota de fundamentare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te