Care sunt cei 1,5 milioane de români care vor primi 400 de lei în plus la salariu din vară?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 26.03.2024 - 15:49
Care sunt cei 1,5 milioane de români care vor primi 400 de lei în plus la salariu din vară Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ministrul Muncii a anunțat că anumite categorii de români vor primi mai mulți bani la salariu de pe 1 iulie. Prima creștere salarială a fost înregistrată pe 1 ianuarie 2024, când veniturile au crescut cu 300 de lei.

SHARE

Numărul salariaților cu salariul minim pe economie conform ultimelor date statistice era de aproximativ 1,5 milioane.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut în Legea nr. 53/2003 din Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră.

Salariul minim în România a fost majorat de la 2.550 de lei brut în 2022 la 3.000 de lei brut în 2023 și de la 3000 la 4000, în Construcții. Ulterior, pe 1 ianuarie 2024, salariul a crescut cu încă 300 de lei.

Care sunt cei 1,5 milioane de români care vor primi 400 de lei în plus la salariu din vară

În perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 4.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.

Citește și: Cine sunt românii care pot avea salarii de 20.000 € lunar? Nici nu au nevoie de facultate în domeniu

”Pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prioritatea mandatului meu o reprezintă piața muncii. Și asta deoarece considerăm că este foarte important să avem o piață a muncii foarte puternică, pentru a avea de unde să plătim salarii și pensii.

Este foarte important să înțelegem nevoia angajatorilor! Dacă acum zece ani angajatorii trăgeau puternice semnale de alarmă cu privire la fiscalitate, astăzi cea mai importantă problemă pe care mediul de afaceri și angajatorii o ridică este legată de lipsa forței de muncă.

Aici este zona în care trebuie să venim cu politici clare, trebuie să venim cu politici fundamentate.

Și am făcut și primul pas, fiindcă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a finalizat anul trecut proiectul Reconnect, care este un mecanism de anticipare a tendințelor pieței muncii și care leagă ceea ce formează sistemul de educație din România, fie că discutăm despre licee, universități, învățământ dual, de nevoile angajatorilor și de realitatea pieței muncii, astfel încât să putem să luăm decizii fundamentate”, a afirmat Ministrul Muncii, conform Antena3.

Veniturile cresc din vară

Acesta a explicat și care ar urma să fie valoarea salariului minim începând cu 1 iulie 2024.

”La finalul anului trecut am avut o întâlnire în Consiliul Național Tripartit unde orientarea pe care cele trei părți, reprezentanții confederațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor și reprezentanții Executivului, este aceea ca de la 1 iulie 2024 să avem o valoare de 3.700 de lei salariu minim pe economie.

Citește și: Ce bugetari au 20.000 de lei salariu pe lună. Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a aplica

Foarte important, pentru că și în acest mecanism pe care îl avem în lucru și la care lucrează colegii noștri de la Institutul Național de Cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, ținem cont de trei componente”, a mai spus ministrul.

Piața muncii este deficitară

Aceasta a mai completat faptul că angajatorii ar trebui să îi stimuleze pe lucrători cu venituri mai mari. România se află pe ultimele locuri la nivel european când vine vprba de salariul minim pe economie.

„Una dintre cele trei componente este reprezentată de productivitate. Este foarte important ca, în creșterea salariului minim, să nu se regăsească doar nevoia socială de creștere a venitului, ci aceasta să fie corelată cu creșterea productivității, astfel încât să avem și pentru angajatori o creștere sănătoasă, astfel încât angajatorul să își poată permite să vină cu creșteri suplimentare pentru angajați.

Citește și: Salariile profesorilor vor crește cu 20%. Un profesor cu 25 de ani vechime va lua 6.000 de lei

Important este ca și angajatul să fie preocupat în permanență să aducă un plus de valoare pentru angajator.

Angajatorul trebuie să fie primul interesat să plătească mai bine un angajat bun, cu atât mai mult pe o piață a forței de muncă deficitară.

Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv. Pentru că sunt situații în care se găsesc și alte forme de stimulare a salariaților.”, a mai explicat Simona Bucura-Oprescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te