Smart City: Avem inteligență suficientă pentru a nu rămâne în urma țărilor civilizate (P)

DE Newsweek România | Actualizat: 14.05.2018 - 16:50
Smart City

Peste 150 de specialiști din mediul privat și administrație publică vor fi prezenți la Dezbaterea Smart City 2018-2020 de la București din 16-17 mai.

SHARE

Managerii orașelor din România încep să înțeleagă conceptul de smart city atașat misiunii lor principale de dezvoltare urbană. Pentru a face viața cetățenilor mai bună, managementul eficient pe baza datelor colectate de sisteme de senzori diverși devine prioritate. 

Mai multe orașe au început deja să folosească tehnologie de comunicații și aplicații inteligente. Însă nevoile pentru cetățeni, turiști, companii și administrație sunt în creștere pe măsura ce apar noi inovați și tehnologii menite să simplifice viața oamenilor.

Bani puțini, beneficii extraordinare

Prin seria de dezbateri inițiate începând din 2016 se face un efort pentru a ține administratorii publici informați si în pas cu tehnologia inteligentă și pentru a da posibilitatea companiilor să afle nevoile administrației și să-și prezinte soluțiile. Avem în acest moment o nenumărate posibilități de analiză a datelor și a schimbului de informații în timp real, ceea ce face esențial ca cei care conduc statul și administrațiile locale de la orice nivel, nu doar IT, să înteleagă și să integreze proactiv aceste schimbari tehnologice în scopul de a avea un management performant.

Orașele care se modernizeză, cheltuiesc eficient banii,  atrag locuitori, afaceri și turiști, iar comunitatea prosperă. De la operațiunile administrative și de siguranță publică până la transport și utilități, sănătate și educație, este timpul ca orice oraș să înceapă să se transforme într-un Smart City. „Tehnologiile și soluțiile avansate pot fi folosite pentru a face orașele României mai inteligente. Cu bani puțini putem crea efecte benefice extraordinare, dar pentru asta trebuie să fim noi mai inteligenți și măcar să putem pune în practică ce au inventat alții. Adoptarea rapidă depinde mult de implicarea edililor și a companiilor în beneficiul cetățenilor, companiilor și turiștilor“, a declarat Marius Bostan, inițiatorul proiectului Alba Iulia Smart City și fost Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

Finanțare de proiecte

Orașe precum Alba Iulia, Iași, Oradea, Buzău, Reșița, Cluj Napoca,Timișoara, dar și altele au înteles  că trebuie să ofere locuitorilor săi beneficii economice importante și că atragerea de investori și dezvoltarea economiei locale, dublate de simplificarea   comunicării între administrație și cetățeni, dar și între instituții, prin digitalizare și reducerea birocrației este cheia dezvoltării așezărilor urbane. 

Locuitorii unui oraș modern au nevoie în primul rând de mobilitate, de eliminare a congestiei și a noxelor, carsharing, ridesharing, parcari inteligente, sisteme de decizie și monitorizare eficientă. Utilitățile precum furnizarea apei și iluminatul, pot deveni inteligente prin sisteme de senzori, de eficientizarea consumului și  smart metering. 

La fel managementul deșeurilor, siguranță și alte servicii pentru cetățeni pot fi ajutate de cele mai mai moderne tehnologii digitale și în același timp se poate simplica actul administrativ, dar și crea un confort suplimentar pentru cetățeni prin salvarea unui timp prețios. „Avem inteligență suficientă și nu ne putem permite să rămânem în urma țărilor civilizate. Primul pas în acest drum este întelegerea cât mai profundă a nevoilor și problemelor cetățenilor și mediului de afaceri care pot fi soluționate cu ajutorul tehnologiei și comunicaților de ultimă generație. Determinarea administrației și implicarea locuitorilor în adoptarea tehnologiilor salvează bani și timp prețios. E timpul ca liderii tehnologici ai României să facă apostolat în comunități și să explice tuturor beneficiile tehnologiei administrate cu înțelepciune ”, a mai declarat Marius Bostan.

De asemenea, un subiect foarte discutat este partea de finanțare a unor asfel de proiecte. Sunt posibile finanțări europene, prin parteneriate public-privat, prin emisiuni de obligațiuni etc. Există însă și soluții care nu costă foarte mult și pot fi acoperite din bugetul local al primăriilor. „Este important ca reprezentanții autorităților publice să afle despre toate aceste posibilități de finanțare, de proiecte care pot fi dezvoltate în colaborare cu firmele private și să rămână informați asupra a tot ceea ce le oferă nou tehnologia pentru a putea avea o administrație modernă, iar locuitorii orașelor lor să simtă astfel că trăiesc în orașe europene, așa cum este normal. De aceea, de peste doi ani, noi organizăm dezbateri pe tema smart city, evenimente care facilitează informarea și pun bazele unor colaborări viitoare între instituții publice și firmele private”, a precizat Ingrid Zamfir, director de marketing, Concord Communication, unul dintre organizatorii evenimentului.

Urmatoarea Dezbatere Smart City 2018-2020, va avea loc pe 16-17 mai 2018, la Bucuresti, la Grand Hotel Phoenicia. Peste 38 de speakeri din mediul privat și administrație publică vor fi prezenti la acest eveniment, iar mai multe orașe și-au anunțat deja reprezentanții pentru a participa. În cadrul evenimentului vor fi prezentate aplicații noi sau ultimele versiuni ale soluțiilor existente, iar cei prezenți  vor avea și oportunitatea de a întări legatura cu furnizorii de soluții smart city.

Dezbateri despre direcții de dezvoltare

Sunt invitați să participe reprezentanți ai companiilor furnizoare de soluții și echipamente IT&C dedicate modernizării orașelor, ai autorităților locale și instituțiilor din subordinea primăriilor, ai companiilor financiare și de furnizare a soluțiilor de plăti inteligente, mediului academic, organizații profesionale și patronale, start-up-uri. Cu aceata ocazie, participanții vor putea afla și vedea aplicații noi sau ultimele versiuni ale soluțiilor existente, dar vor avea și oportunitatea de a întări legatura cu furnizorii de soluții smart city.

Speakerii evenimentului vor oferi noi perspective asupra conceptului de oraș inteligent și secretele adaptării la o gândire inovativă în care arhitecții proiectează viitorul în condițiile actuale de rapidă și continuă dezvoltare. 

În cadrul evenimentului se vor construi dezbateri pe cele mai importante direcții de dezvoltare a unei localități.Dezbaterea se va încheia în prima zi cu un maraton al soluților inovative, oferite de  start-up-urile autohtone, care să ajute la îmbunătățirea stilului de viață al locuitorilor orașelor și care pot să stabilească trenduri în domeniu. Vor fi realizate prezentări de soluții smart city de firme recent inființate, în vederea finanțării acestora de către investitori privați sau cooptarea lor în alte proiecte deja existente. 

Start-up-urile se pot înscrie pentru prezentări la [email protected]

A doua zi, pe data de 17 Mai 2108, discuțiile vor continua în cerc restrans cu întâlniri bilaterale de business, pentru cei care se vor înscrie în mod special.Evenimentul se bucură de sprijinul mai multor municipii și este deschis reprezentanților tuturor administrațiilor publice locale, centrale, specialiștilor, studenților și companiilor. 

Dezbaterea este inițiată și coordonata de Marius Bostan, initiatorul proiectului Smart City Alba Iulia și fost Ministru al Comunicatiilor și pentru Societatea Informațională și este organizată de agenția de relații publice Concord Communication, împreună cu Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri  - FNTM.


Dezbaterea Smart City 2017-2020 s-a bucurat de sprijinul companiilor: Dell EMC, Telekom Romania, Digitax, Orange Romania, Urban Scope, Intrarom, Philips Lighting, Ramboll SEE, VMB Partners, Tuca Zbarcea si Asociatii, Atelierele Pegas. Avisso, Certsign, Termene.ro,   Asbis, Flash Lighting Services, Arctos Innovation, Pro Recycling & Consulting, Smart Eco Pus–Elsaco, Clico Romania, Low Power Smart City Italia, Green Grup,  TVILIGHT Olanda, Cybernetics International, Aedillia, Synergetics Corporation, SolvIT Networks, Euronovate, Best Tools Salubritate, Fan Courier, ENSURAC&C, IBM, IOLA-Frontier Connect, UPC, Printec, General Survey Corporation, EuroDataPark.


Mai multe detalii despre evenimentul următor pot fi găsite accesand:  https://smartcity.concordcom.ro/acasa/detalii-eveniment-16-17-mai-2018-bucuresti/

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te