BERD a investit 20 milioane de euro ca parte din majorarea de capital a Vestmoldtransgaz.
Înfiinţată în 2014, Vestmoldtransgaz deţine şi administrează reţeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei şi oferă servicii de transport gaze naturale. În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz srl, o subsidiară a SNTGN Transgaz, compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.
Conducta de transport gaze Ungheni-Chişinău, cu o lungime de 120 km, va deveni în curând operaţională şi va întregi interconectarea sistemelor de transport gaze din România şi Moldova prin racordarea Chişinăului la conducta de interconectare Iaşi-Ungheni, între oraşul estic al României, Iaşi şi Ungheni, un oraş din Republica Moldova, la graniţa cu România.
Conducta de transport gaze Ungheni-Chişinău va permite Moldovei - o ţară care depinde în procent de 90% de importurile de energie - să îşi diversifice sursele de energie, se menţionează în comunicat.
"În martie, anul acesta, Transgaz şi BERD au semnat Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea şi susţinerea investiţiilor în sectorul energetic din România. Tranzacţia încheiată intre BERD şi Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz
din Republica Moldova, reprezintă încă o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD şi Transgaz, un parteneriat care exprimă interesul băncii pentru susţinerea programului Transgaz de investiţii strategice în scopul dezvoltării interconectării reţelelor de gaze naturale din regiune, conducând la îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii în aprovizionare şi la diversificarea surselor de gaze naturale. BERD a acordat asistenţă Vestmoldtransgaz în ceea ce priveşte componenta de mediu şi social a proiectului gazoductului Ungheni - Chişinău, asigurându-se de respectarea celor mai înalte standarde în implementarea acestui proiect. Avem încredere că această tranzacţie va contribui la dezvoltarea pe termen lung a sectorului de transport de gaze naturale din Republica Moldova", declarat Ion Sterian, CEO Transgaz.
La rândul său, Alain Pilloux, vice preşedinte BERD, a subliniat că această interconectare va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, o condiţie esenţială pentru dezvoltarea cu succes a ţării.
" De asemenea, proiectul ajută la integrarea Moldovei în viitoarele proiecte majore de infrastructură gazieră, cum ar fi conducta trans-adriatică, precum şi sursele de gaze de la hub-urile din Europa Centrală, şi o conectează la zăcăminte de gaze din Marea Neagră", a afirmat oficialul BERD.
Construirea conductei de transport gaze, în valoare de 90 de milioane de euro, a fost susţinută şi de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi de o investiţie de capital propriu de la Eurotransgaz.
În 2016, BERD s-a oferit să sprijine proiectul cu un împrumut în favoarea guvernului Republicii Moldova. După privatizarea Vestmoldtransgaz, finanţarea a fost anulată şi fondurile au fost asigurate sub forma unei cote de participare în aceasta companie.
BERD este principalul investitor instituţional din Moldova. De la începutul operaţiunilor sale în această ţară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiare, agribusiness, energie, infrastructură şi producţie din Moldova.