Banca Mondială: Fondurile europene trebuie canalizate spre zonele urbane funcționale

DE Adelina Sahlean | 10.12.2019 - 16:58

România ar trebui să canalizeze fondurile europene disponibile, împreună cu alte surse de finanțare, pentru a asigura dezvoltarea zonelor urbane într-un mod durabil, incluziv și competitiv, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale privind dezvoltarea urbană durabilă.

SHARE

Polonia și România au fost primele țări care au testat această inițiativă, activitatea fiind extinsă punându-se accentul pe determinarea modului în care regiunile pot să devină mai competitive și mai incluzive, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

„Analiza noastră arată clar că orașele și aglomerările urbane sunt motoare de creștere în România și în UE în sens larg”, a spus Tatiana Proskuryakova, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria. „Pentru a ajuta centrele urbane să prospere, acestea au nevoie de o abordare globală a investițiilor și furnizării de servicii, care să evite fragmentarea pe sectoare sau oprirea dezvoltării la limita administrativă a unei localități”, a adăugat această, citată în comunicatul elaborat împreună cu Comisia Europeană și actorii relevanți din România, parte a inițiativei „Catching-up Regions”.

Printre recomandările făcute de Banca Mondială pentru perioada de programare 2021-2027 se numără: o abordare mai descentralizată cu programe operaționale regionale concepute pentru fiecare dintre cele opt regiuni din România și cu autorități de management regionale; alocări bine delimitate pentru zonele urbane; o anvelopă mai mare pentru investirea în dezvoltare urbană durabilă în 2021-2027 care să depășească cerința minimă de 6% a Fondului European de Dezvoltare Regională; concentrarea pe zonele urbane funcționale (nu doar pe orașe) și abordările interjurisdicționale; precum și o paletă mai mare a domeniilor de intervenție pentru orașe.

„În următoarea perioadă de programare, Comisia își propune să consolideze și mai mult dimensiunea urbană a politicii de coeziune prin investiții țintite pentru a sprijini orașe competitive, durabile și incluzive”, a spus Vittoria Alliata di Villlafranca, director în Direcția Generală Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene. „Acest studiu poate să ajute orașele din România să coopereze mai mult cu zonele din jur în cadrul unor proiecte comune de dezvoltare. Aceasta ar duce la utilizarea mai eficientă a finanțării publice, un potențial mai mare pentru dezvoltarea locală și servicii mai bune pentru cetățeni și întreprinderi”, a precizat Vittoria Alliata di Villlafranca.

Investițiile strategice în infrastructură care vor fi efectuate în următorii ani vor crea modele de dezvoltare pentru sute de ani de acum înainte. Traseul de dezvoltare și creștere al României nu este cunoscut încă, dar este clar că orașele vor fi actorii principali. Și modul în care se dezvoltă orașele din România acum va defini felul în care va arăta România mâine, se mai arată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te