Alina Gorghiu cere majorarea bugetului cu 15 milioane lei pentru 1.000 de brăţări pentru agresori

DE Bianca Iosef | Actualizat: 11.12.2022 - 21:03
Alina Gorghiu- Foto: FACEBOOK

Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a anunţat că a depus un amendament la proiectul legii bugetului de stat pe 2023 care prevede majorarea alocării bugetare cu 15 milioane lei pentru achiziţia a încă 1.000 de brăţări electronice pentru agresori.

SHARE

Ea a adăugat că „violenţa domestică rămâne o realitate tristă pentru România anului 2022”, deoarece datele arată că, pentru primele 10 luni, au fost circa 75.000 de cazuri în care au intervenit poliţiştii, iar numărul faptelor penale în domeniu a crescut la peste 46.000, cu 13,4% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.

„Violenţa domestică rămâne o realitate tristă pentru România anului 2022. Datele statistice pentru primele 10 luni sunt elocvente: aproximativ 75.000 de cazuri în care poliţiştii au intervenit; numărul faptelor penale în domeniu a crescut la peste 46.000, cu 13,4% faţă de primele 10 luni ale anului 2021; au fost emise aproape 11.000 de ordine de protecţie provizorii, peste 4.000 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.

Citește și: David Popovici la Campionatului Mondial de Nataţie: „Scopul meu este să mă calific în finală ”

Problema este mare şi combaterea fenomenului este dificilă. Nu se realizează de azi pe mâine! Dar prin extinderea instrumentelor de prevenţie şi control eficiente, victimele violenţei domestice, aparţinătorii, societatea vor fi mai în siguranţă. Iar aici, monitorizarea cu brăţări electronice a agresorilor are un rol major. Operaţionalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) cu 1 octombrie a adus mai multă protecţie victimelor violenţei domestice şi mai mult curaj din partea lor de a se adresa autorităţilor, ştiind că există o soluţie funcţională.

Citește și: Dominic Fritz: În câteva zile pleacă spre Timişoara primele patru autobuze electrice. Mai urmează 40

În prima lună de implementare a proiectului pilot, în 56 de situaţii a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”. 20% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă al Senatului.
 
Ea a mintit de legile adoptate privind brăţările electronice care să monitorizeze agresorii.
 
„Un început bun. Se poate însă şi mai bine! Dacă, de la momentul în care am iniţiat propunerea legislativă cu brăţările electronice (decembrie 2019) şi până la adoptarea legii (mai 2021), a trecut mai bine de un an şi jumătate, încă alte câteva luni până la implementarea legii, dinamica numărului victimelor violenţei domestice ne obligă să apasăm pedala acceleraţiei şi să implementăm monitorizarea agresorilor cu brăţară electronică la nivelul altor două judeţe: Argeş şi Timiş.

De aceea, am depus, în numele PNL, un amendament la proiectul bugetului de stat pentru 2023 pentru majorarea alocării bugetare cu 15 milioane lei pentru achiziţia a încă 1.000 de bucăţi, precum şi pentru cheltuieli de personal necesare acţiunilor care prevăd monitorizarea cu brăţară electronică. Şi asta înseamnă un lucru simplu: mai multe brăţări, mai multă protecţie pentru victimele violenţei domestice”, a conchis Gorghiu, potrivit News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te