Agonia creditelor ipotecare, în vizorul Băncii Angliei. Costurile lunare ar putea exploda

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.07.2023 - 18:48
Agonia creditelor ipotecare, în vizorul Băncii Angliei - Foto: Pexels/Lachlan Ross / imagine cu caracter ilustrativ

Banca Angliei a avertizat că proprietarii de locuințe, ce se confruntă deja cu probleme, ar putea vedea rambursările lunare de credite ipotecare crescând brusc, dar a subliniat că gospodăriile de astăzi nu sunt nici pe departe la fel de îndatorate ca în 2007.

SHARE

Gospodăriile din Regatul Unit sunt în prezent afectate de o criză a costului vieții și de rate mai mari ale dobânzilor, pe măsură ce contractele lor ipotecare cu rată fixă ​​expiră.

În Raportul de stabilitate financiară al BOE, publicat azi, Banca Centrală a spus că modelul său arată că peste 2 milioane de deținători de credite ipotecare vor vedea plăți lunare crescând între 200 și 499 de lire sterline (adică 259 - 645 de dolari), până la sfârșitul anului 2026.

Agonia creditelor ipotecare, în vizorul Băncii Angliei

S-a estimat între timp că aproape 1 milion de oameni își vor vedea costurile lunare ipotecare crescând cu peste 500 de lire sterline, în același interval de timp.

BOE a spus că valoarea datoriei populației rămâne cu mult sub vârful istoric atins în anul 2007, premergător Crizei Subprimelor.

Raportul Băncii Centrale vine la scurt timp după ce rata ipotecară fixă ​​medie pe 2 ani a Marii Britanii a crescut la cel mai înalt nivel, din anul 2008, mărind temerile legate de o catastrofă ipotecară iminentă.

Citeşte şi: Începe prăbușirea pieței imobiliare? În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

Rata medie a unei tranzacții fixe pe doi ani a crescut miercuri la 6,70%, potrivit cifrelor furnizorului de date Moneyfacts. Această rată-cheie a creditului ipotecar a ajuns la 6,66% marți, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Rata medie a creditului ipotecar pe cinci ani a crescut miercuri la 6,20%, a spus Moneyfacts, o creștere modestă față de marți, dar totuși departe de nivelul de 6,51%, atins pe 20 octombrie.

În ultimii ani, majoritatea cumpărătorilor de case din Marea Britanie a contractat credite ipotecare la o rată fixă ​​a dobânzii, pentru o perioadă specificată, de obicei de doi sau de cinci ani.

Citeşte şi: Unde investeşti în criză. „Refugiu” în imobiliare, aur şi economisire. Afacerile care aduc bani

Când tranzacția expiră, ei fie trec la o nouă rată fixă, fie acceptă o rată variabilă.

Plățile ipotecare lunare vor continua să crească

Costurile ipotecare din Marea Britanie au crescut în ultimele luni, după 13 majorări consecutive ale ratelor dobânzilor.

Cel mai recent, BoE (Bank of England) a crescut ratele cu 50 de puncte de bază, până la 5%, luna trecută, o creștere mai mare decât se așteptau mulți.

Mișcarea-surpriză va afecta milioane de proprietari, deoarece ratele dobânzilor la multe credite ipotecare din Marea Britanie sunt direct legate de rata de bază a Băncii Centrale.

Citeşte şi: În plin scandal de dopaj, familia Halep face afaceri imobiliare în zona cu cel mai bun vin

De asemenea, este posibil ca chiriașii să-și vadă plățile crescând, pe măsură ce proprietarii care cumpără pentru închiriere transferă rambursări mai mari ale creditelor ipotecare, conform CNBC.

Se întâmplă în timp ce BOE se luptă cu o inflație încăpățânată de ridicată, guvernatorul Andrew Bailey afirmând luni că centrala trebuie să „ să realizeze treaba ” în ceea ce privește scăderea prețurilor.

Mulți cred că noi creșteri ale ratelor dobânzii sunt inevitabile, în următoarele luni.„Gospodăriile din Marea Britanie se confruntă cu provocări, din cauza creșterii costurilor de trai și a ratelor dobânzilor mai mari”, a spus BoE, în raport.

Insolvenţă

„Pe măsură ce ofertele ipotecare cu rată fixă ​​expiră și gospodăriile își reînnoiesc creditele ipotecare, costul mediu al plăților ipotecare va continua să crească.”

Cercetările efectuate de Institutul Național de Cercetare Economică și Socială, un important grup de gândire independent, a estimat recent că recenta creștere de 50 de puncte de bază, a BoE, va face ca 1,2 milioane de gospodării din Regatul Unit (4% din gospodăriile din întreaga țară) să rămână fără economii, până la sfârșitul anului. din cauza rambursărilor mai mari de credite ipotecare.

Aceasta ar duce proporția gospodăriilor insolvente la aproape 30% (aproximativ 7,8 milioane), a spus NIESR, cel mai mare impact urmând să fie înregistrat în Țara Galilor și nord-estul Angliei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te