VIDEO Miliardarul american care face 4 milioane $ profit la Iași. 3.200 români lucrează pentru el

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.10.2022 - 10:58

Amazon este unul dintre liderii mondiali care nu au ales Bucureştiul la intrarea pe piaţa locală. Gigantul american a dezvoltat un centru de servicii la Iaşi.

SHARE

Amazon a înfiinţat centrul de la Iaşi încă din 2005, acesta având în prezent patru departamente: Technology Development, Compliance Operations, Retail Services şi Digital Imaging.

După Iaşi, noul pariu al celui mai mare retailer online este pe Bucureşti, unde grupul a inaugurat în mai un nou sediu al Amazon şi AWS (Amazon Web Services), care găzduieşte un nou centru de inginerie, unul de dezvoltare a tehnologiei, a soluţiilor lingvistice pentru Alexa, dar şi testare a produselor Alexa, toate fiind implicate în dezvoltarea, inovarea soluţiilor tehnologice şi consolidarea operaţiunilor de pe site-ul Amazon. 

Amazon a ajuns anul trecut la afaceri de peste jumătate de miliard de lei în judeţul Iaşi, fiind prima companie locală din domeniul IT care atinge acest nivel.

Amazon Development Center (parte a retailerului american Amazon în România), cu sediul social în Iaşi, a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri netă de 555,3 milioane de lei (aproape 113,5 milioane de euro), potrivit datelor financiare comunicate de companie la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Sursa: Ziarul de Iaşi

Pe lângă Iaşi, unde gigantul american a ales să deschidă, în urmă cu aproape 17 ani, prima unitate de cercetare şi dezvoltare din Europa de Est, Amazon mai are birouri în Bucureşti şi Timişoara. Trebuie precizat faptul că afacerile firmei înregistrate în Iaşi cuprind rezultatele financiare ale tuturor sediilor din ţară.

Creştere cu 21%

Businessul lui Jeff Bezos a crescut semnificativ în timpul pandemiei de Covid-19, Amazon bifând încă din anul 2020 un record pentru o firmă privată din judeţul Iaşi în ceea ce priveşte numărul oamenilor care lucrează în companie, declarând atunci la MFP un număr mediu de 3.209 salariaţi.

La finalul anului 2021 numărul lor a mai crescut, firma ajungând să aibă pe statul de plată 3.216 de angajaţi.

Comparând datele financiare, compania care domină spaţiul online de vânzări cu amănuntul a făcut în România afaceri mai mari cu aproape 21% anul trecut faţă de anul 2020, când a realizat o cifră de afaceri netă de 443 milioane de lei.

Profitul net a scăzut însă anul precedent cu aproape 5,6 milioane de lei raportat la anul 2020, ajungând la aproximativ 19,9 milioane de lei în anul 2021.

Din anul 2016 încoace, Amazonul lui Bezos a rulat aproape 1,83 miliarde de lei (echivalentul sumei de circa 370 milioane de euro) pe piaţa din România, menţinând ritmul de creştere a cifrei de afaceri de la an la an.

Spre exemplu, în 2016 raporta afaceri de 107,2 milioane de lei. În acelaşi an, Amazon Development Center avea 566 de angajaţi, în cinci ani numărul lor fiind de aproape cinci ori şi jumătate mai mare.

Modelul de afaceri Amazon s-a schimbat de-a lungul timpului, trecând de la comerţ online la cloud computing, streaming digital şi inteligenţa artificială (AI), iar angajaţii din Iaşi pun umărul la dezvoltarea de noi tehnologii în aceste domenii.

Totodată, în centrul local se lucrează la programe din Serviciile de afaceri cu amănuntul, Operaţiunile de conformitate, Serviciile de imagistică digitală şi Serviciile Amazon Creative.

Kindle, dispozitivul electronic pentru citirea cărţilor, difuzorul inteligent Echo şi asistentul vocal inteligent Alexa sunt produsele cu care Amazon s-a impus pe piaţa aplicaţiilor AI.

Amazon generează cea mai mare parte a veniturilor nete prin vânzările online de produse cu amănuntul, arată presa internaţională, urmate de servicii terţe de vânzări cu amănuntul, Amazon Web Services şi servicii de abonament de vânzare cu amănuntul, cum ar fi Amazon Prime.

Conform ultimului raport anual, consultat de „Ziarul de Iaşi”, compania a avut vânzări nete mai mari cu 22% în anul 2021, urcând până la 469,8 miliarde dolari, faţă de 386,1 miliarde dolari în 2020, chiar dacă odată cu începutul pandemiei a fost perturbat lanţul global de aprovizionare.

Cine este Jeff Bezos

Jeff Bezos este un antreprenor american de tehnologie și fondatorul gigantului de comerț electronic Amazon.com.

Născut din Jacklyn Gise și Ted Jorgensen, a fost adoptat de Miguel Bezos, un imigrant cubanez, după ce mama sa s-a căsătorit cu el.

În copilărie, își petrecea verile punând țevi, vaccinând vite și reparând morile de vânt la ferma bunicului său din Texas.

A urmat liceul din Miami Palmetto.

Licențiat în inginerie electrică și informatică la Universitatea Princeton, absolvind „summa cum laude”.

A lucrat pe Wall Street în companii precum Fitel, Bankers Trust și D. E. Shaw & Co, New York. A devenit cel mai tânăr vicepreședinte la D. E. Shaw & Co. În ciuda succesului, a decis să renunțe la domeniul financiar.

El a fondat Amazon.com, un magazin de cărți online, iar ulterior a introdus funcții, inclusiv cumpărături cu un singur clic, recenzii ale clienților și verificarea comenzii prin e-mail.

El l-a extins pentru a include diverse alte articole, inclusiv haine, CD-uri, jucării, bijuterii, ceasuri, electronice și încălțăminte. El și-a îmbunătățit în mod constant site-ul web și a introdus facilități îmbunătățite pentru clienții săi.

Visul copilăriei sale de călătorie spațială a stimulat fondarea Blue Origin, o companie aerospațială care dezvoltă tehnologii pentru a oferi clienților călătorii spațiale.

S-a căsătorit cu MacKenzie Tuttle în 1993. El a cunoscut-o în timp ce lucra la firma de investiții D.E. Shaw. Împreună, au patru copii.

Pe 9 ianuarie 2019, Bezos și MacKenzie și-au anunțat intenția de a divorța. Potrivit cuplului, ei trăiau separat mult timp. Fondatorul Amazon.com s-ar fi întâlnit cu Lauren Sanchez, fostă ancoră nouă, gazdă a emisiunii TV și pilot de elicopter.

În 2019, Jeff Bezos a investit în Altos Labs, compania momentului din Silicon Valley, specializată în cercetarea anti-îmbătrânire. Compania își bazează cercetările pe reprogramarea biologică, o metodă care promite întinerirea celulelor. Această tehnică ar putea fi una dintre cheile nemuririi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te