Adevărul despre săptămâna de lucru de patru zile. Trebuie să munceşti mai mult în timpul alocat

DE Alexandru Pop | Actualizat: 25.02.2023 - 19:28
Adevărul despre săptămâna de lucru de patru zile. Trebuie să munceşti mai mult în timpul alocat - Pexels/Jess Bailey Designs
Adevărul despre săptămâna de lucru de patru zile. Trebuie să munceşti mai mult în timpul alocat - Pexels/Jess Bailey Designs

Mai multe companii importante experimentează săptămâna de lucru de patru zile, iar lucrătorii care au încercat-o sunt împărțiți asupra a cât de eficient pentru ei poate să fie un program mai scurt de muncă. De exemplu, zilele de muncă se lungesc peste opt ore.

SHARE

Fostul angajator al lui Jennifer Newman, o mare agenție de publicitate, a adoptat o săptămână de lucru de patru zile, în timpul pandemiei. Scopul a fost ca angajații să lucreze patru zile, câte opt ore, dar ea a spus că majoritatea oamenilor trebuie să lucreze peste program, pentru a-și îndeplini termenele.

Adevărul despre săptămâna de lucru de patru zile

„Sunt puțin sceptic, cu privire la toate presupusele beneficii ale angajaților”, a spus ea. „A fost aceeași cantitate de muncă, înghesuită în patru zile, în loc de cinci.”

Unor angajați din profesii precum cea a doamnei Newman le poate fi dificil să-și gestioneze volumul de muncă într-un program scurt și aproape imposibil pentru lucrătorii cu funcţii care se confruntă cu consumatorii.

Citeşte şi: Orașul care oferă un apartament și un salariu uriaș ca parte a unui loc de muncă: Nimeni nu acceptă

„Este greu de făcut asta, cu serviciile”, a spus Mike Groves, directorul executiv al Federal Lock & Safe, din Arlington, Virginia.

Groves a găsit o altă soluție, pentru ca angajații săi să aibă mai mult echilibru între viața profesională și viața privată.

Pentru echipele care nu sunt pe teren, pentru a răspunde la apelurile clienților, compania a adoptat o zi de lucru de șapte ore.

Citeşte şi: Când s-au întors de la muncă din străinătate, noii proprietari locuiau în casa lor. O și renovaseră

Angajații sosesc la ora 6 dimineaţa și pleacă în jurul orei 13.00. Ziua mai scurtă de lucru a îmbunătățit ratele de retenție, precum și productivitatea.

„Dacă îi tratezi ca pe niște adulți, oamenii răspund”, a spus domnul Groves.

Totuși, el rămâne ferm asupra faptului că firma trebuie să fie deschisă cinci zile pe săptămână.

„Problemele urgente ale clienților, de tipul „reparați acum”, nu permit ziua de vineri liberă”, a spus el.

Patru zile. Şi jumătate

Experiența lui Chet Guardino demonstrează acest lucru. Guardino a făcut o încercare, cu o săptămână de lucru de patru zile și jumătate, la compania sa, Lexon Medical Management, un furnizor de servicii de facturare, cu sediul în Delray Beach.

„Productivitatea a crescut în general”, a spus el, menționând că numărul de cereri de asigurare procesate per persoană a crescut, atunci când angajații au primit liber, vineri după-amiază.

Brian McNaboe, consilier la Harvard Business School, a spus că a descoperit că eficiența generală poate fi menținută cu o săptămână de lucru mai scurtă.

Fley Fridays

În rolul său anterior de director de tehnologie la Volt Athletics, un startup din Seattle care oferă virtual training personal, echipa executivă a adoptat cu succes „Flex Fridays”, unde angajații pot alege să lucreze sau să nu lucreze vineri.

„Echipa de conducere se aștepta să fie temporar”, a spus domnul McNaboe. „A avut atât de mult succes, din punct de vedere al productivității – și a fost incredibil de popular, încât am decis să o facem permanentă. A devenit și rămâne un avantaj-cheie în recrutare.”

Pentru lucrătorii din unele sectoare, săptămâna scurtă este mai mult o durere de cap şi nu merită.

Sabie cu două tăişuri

Sean Collier, un hidrolog al guvernului regional cu sediul în Las Vegas, a lucrat cu un program de patru zile și 10 ore, în ultimii 15 ani. El a descoperit că săptămâna mai scurtă nu merită zilele mai lungi.

„Am ratat o mulțime de cine și activități extracurriculare ale copiilor mei din cauza programului [meu]”, a spus el.

„Este o sabie cu două tăișuri pentru mine, acum. Îmi place să am acea vineri liberă, dar știu că aș avea un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată, dacă aș lucra cinci zile, câte opt ore.”

Mulți cititori au scris pentru The Wall Street Journal, în ultimii doi ani, pentru a spune că timpul este o modalitate slabă de a măsura valoarea.

Rezultatele, susțin ei, ar trebui să fie singura măsurătoare care contează. Mulți lideri consideră că orele sunt o parte importantă a măsurării producției.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te