Doi români au cucerit scena la Paris

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 08.02.2019 - 14:52

Un spectacol scris de regizorul Vlad Chiriță și actrița Valentina Zaharia a fost foarte bine primit de publicul francez.

SHARE

Pe 11 și 12 februarie a.c, pe scena Teatrului „Le Magasin“ din Malakoff și pe 15 februarie pe scena Centrului de creație ”Point Ephemere”, situat în inima Parisului, se va juca spectacolul „RIEN, mais la j’ai envie de mourir“ („NIMIC, dar parcă-mi vine să mor“).

Un spectacol ce îmbină teatrul și dansul, scris de actrița Valentina Zaharia și regizorul Vlad Chiriță, regizat de acesta din urmă și produs de compania pe care a înființat-o în Franța.

Cele două reprezentații vor avea loc în cadrul Sezonului Româno-Francez 2019, un parteneriat cultural ce se întinde pe șapte luni și care va cuprinde peste 300 de activități artistice, culturale, științifice și educaționale. Spectacolul „RIEN, mais la j’ai envie de mourir“ este, însă, cunoscut publicului francez, având premiera acum un an, la Théâtre de
Menilmontant.

Femeia și războiul

„Spectacolul urmărește destinul unei femei, fragmentat de război și de coșmarurile mamei sale. Într-o tabără de refugiați sau într-un oraș care se reconstruiește, personajul principal este însoțit în căutarea trecutului mamei ei“, spune regizorul Vlad Chiriță.

Două au fost sursele sale de inspirație. Prima: o conferință despre femei și război, ținută de Zainab Salbi, scriitoare americană de origine irakiană, activistă și antreprenor social.

A doua sursă de inspirație: celebra fotografie a lui Kevin Carter, „Vulturul și copilul“. Un instantaneu surprins în 1993, în sudul Sudanului, cu o pasăre de pradă așteptând moartea unui copil subnutrit, pentru a-l devora. 

„Subiectul principal al piesei este memoria. După ce am discutat mult cu un medic neurolog despre mecanismele cerebrale și felul în care reținem lucrurile, am luat decizia de a lucra cu o singură actriță, Valentina Zaharia, care joacă ambele roluri feminine“, explică Vlad Chiriță.

„Noi ne-am dorit foarte mult să vorbim despre intimitatea unei relații dificile mamă-fiică și cred că tema războiului a fost și cea mai bună oglindire posibilă a unui conflict interior, cea mai bună soluție prin care poți izola acest conflict“, a spus Valentina Zaharia.

Vlad Chiriță

Regizor, performer și artist video. A debutat în 2006 cu „Orbii“, după textul lui Maurice Maeterlink, prezentat în cadrul festivalului Actor’s Cafe din Metz. A absolvit Masterul de regie și dramaturgie din cadrul Universității Paris X – Nanterre.  A fost invitat într-un proiect al Academiei Internaționale de Teatru la Teatrul din Lorient, ca actor și asistent de regie, între 2010 și 2013.

Valentina Zaharia

A debutat la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde colaborează din 2009. A lucrat cu Alexandru Dabija si Joris Mathieu. A primit o bursă de dramaturgie la Drama League of New York, în 2016. A făcut parte din castul „Hedda’s sister“  Project - Ibsen Scholarship Winner, 2014. Face parte din trupa Teatrului Unteatru din Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te