Codex Aureus, manuscrisul cu litere de aur de la Alba, inclus în UNESCO. Cum a ajuns în România

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.05.2023 - 19:59
Pagini ale manuscrisului Codex Aureus - Foto: Biblioteca Națională a României

Codex Aureus, manuscrisul scris cu litere de aur aflat în Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

SHARE

Cel mai vechi manuscris al României este oficial în patrimoniul UNESCO. "Codex Aureus (Evangheliile lui Marcu şi Matei, secolul IX)", aflat în colecţiile Bibliotecii Batthyaneum, a fost înscris în patrimoniul universal alături de celelalte manuscrise carolingiene şi face astfel parte din fondul „Memoria lumii”, anunţă instituţia din Alba Iulia.

Codex Aureus, manuscrisul cu litere de aur de la Alba, inclus în UNESCO

„Prețioasele manuscrise iluminate au o vechime de aproximativ 1200 de ani. Ele sunt depozitate în toată Europa: la Paris, Londra, Viena, București (Alba Iulia - n.r.), Vatican - și la Trier. Din 2004, Codex Egberti face parte, de asemenea, din «Memoria lumii« din Trier.

Scopul acestui registru internațional este de a «conserva, a face accesibile și a atrage atenția asupra importanței documentelor documentare«.

Citește și: Misterul „El Dorado-ului” de România: Locul unde au fost descoperite două minerale unice în lume

Cu Evangheliarul Ada de la Trier ca lucrare principală, zece manuscrise din școala de la curtea împăratului Carol cel Mare au fost recunoscute în Registrul UNESCO Memoria Lumii”, a transmis marți agenția internațională de presă dpa.

Decizia de includere în lista internațională "Memoria lumii" a fost anunțată joi de UNESCO, după consultări la Paris. Cele mai multe dintre ele conțin textul latin al celor patru Evanghelii, sunt scrise cu cerneală de aur și prezintă portretele evangheliștilor.

Istoria Codex Aureus și cum a ajuns la Alba Iulia

Codex Aureus este un fragment de evangheliar latin scris pe pergament și datează din anul 810, fiind cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia Bibliotecii Batthyaneum.

Se află depozitat în camera intitulată Tezaur, o încăpere blindată, fiind păstrat în condiţii speciale şi verificat periodic din punct de vedere al conservării sale.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naţionale, deţine prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei şi Marcu), 111 foi, cealaltă parte cu evangheliile lui Luca şi Ioan (124 foi) se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vaticane din Roma. Coperţile 1 şi 4, lucrate în plăcuţe de fildeş, se află la Londra şi Roma.

Specialiştii consideră că manuscrisul s-a executat la curtea împăratului Carol cel Mare la Aachen, prin anul 810 şi donat apoi mănăstirii din Lorsch, pe la 820. Valoarea lui adevărată constă nu atât în textele biblice, care se mai găsesc şi în alte manuscrise, ci în bogata decorare a manuscrisului cu miniaturi, iniţiale şi chenare de o execuţie remarcabilă.

Este scris pe foi fine de pergament cu litere de aur, de unde și numele de Codicele de aur.

Citește și: FOTO Satul cu 6.000 de locuitori care stau pe aceeași stradă, lungă de 9 km: E comparat cu Toscana

S-a crezut multă vreme că în timpul războiului de 30 de ani, prin 1620, armatele generalului Tilly care au devastat Heidelbergul, au furat manuscrisul, rupt în două cu această ocazie. Cercetările au dovedit că lucrurile stau altfel și că divizarea Codexului a avut loc mult mai devreme, pe la 1472, cu bună știință, legâdu-se separat încă de atunci două volume, iar cele două coperți au devenit prima copertă pentru fiecare volum. Se știe sigur că la începutul sec. al XVIl-lea ambele părți se aflau la Roma, dar numai una în Biblioteca Vaticanului.

Cealaltă parte a ajuns, nu se știe prin ce împrejurări, în posesia lui Migazzi, cardinalul Vienei, care a vândut-o, în 1785, episcopului de Alba lulia, Ignațiu Batthyány. Acesta a integrat rarul manuscris, împreună cu altele de mare valoare, în biblioteca sa din Alba lulia. De atunci, manuscrisul a rămas pe meleagurile noastre, constituind o adevărată perlă de valoare inestimabilă, exemplar unic și rarisim, între foarte puținele de acest gen”, a precizat istoricul Gheorghe Anghel din Alba Iulia.

În total, 496 de documente fac acum parte din registrul „Memoria lumii" la nivel mondial.

Programul UNESCO există din 1992. Scopul registrului internațional este de a ”conserva, de a face accesibile și de a atrage atenția asupra importanței mărturiilor documentare de valoare excepțională din arhive, biblioteci și muzee”, a declarat Comisia, potrivit adevărul.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te