Actorul român ce așteaptă să moară. „Am rămas ultimul din generația mea. Va veni și rândul meu”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.02.2023 - 23:13
Victor Rebengiuc va împlini în curând 90 de ani- Foto: „Medalia de onoare” (2010)

Actorul Victor Rebengiuc a făcut o constatre tristă în urmă cu o lună la decesul lui Mitică Popescu. Rebengiuc are 90 de ani pe care îi împlinește astăzi.

SHARE

Actorul a rememorat atunci momentele în care a jucat alături de Cocoșilă interpretat de Mitică Popescu

„Și eu am primit vestea tristă. Am jucat împreună. Am avut două scene în Moromeții. Nu am fost prieteni, nu am fost apropiați, am fost colegi. Nu am păstrat legătura, dar am apreciat talentul său.

Era un actor talentat, avea farmec. Avea haz de foarte multe ori și îmi plăcea de el ca actor. În curând, o să vină și rândul meu. Din generația mea nu a mai rămas nimeni. Eu sunt ultimul. Și așa c-o aștept (moartea- n.red.)…”, a declarat pentru Viva.ro actorul, care azi a împlinit 90 de ani.

Actorul împlinește joi, 90 de ani

„Ziua mea va fi una normală, fiindcă nu sunt adeptul marilor sărbătoriri. La noi, totul trebuie să fie o sărbătoare. Despre ziua mea nu pot spune mare lucru. O aștept și nu am vreo idee despre cum o să fie! Când împlinești 90 de ani te gândești poate că e o pacoste vârsta atinsă!”, susține el.

Ziua mea va fi una normală, fiindcă nu sunt adeptul marilor sărbătoriri. La noi, totul trebuie să fie o sărbătoare. Despre ziua mea nu pot spune mare lucru. O aștept și nu am vreo idee despre cum o să fie! Când împlinești 90 de ani te gândești poate că e o pacoste vârsta atinsă!”, susține el.

Actorul a anunțat că va jucat până când trupul îi va permite.

Actorul Victor Rebengiuc s-a născut la 10 februarie 1933, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I. L. Caragiale'' din Capitală în anul 1956, la clasa Aura Buzescu şi Beate Fredanov.

Între anii 1990 şi 1995, a fost rector al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. A condus Teatrul Bulandra între anii 1996-1998.

Şi-a început cariera actoricească pe scena Teatrului Naţional din Craiova, unde a jucat între anii 1956 şi 1957. Primul rol pe care l-a interpretat aici a fost cel al lui Jack Worthing din spectacolul ''Bunbury'' (Ce înseamnă să fii onest), de Oscar Wilde, în regia lui Val Mugur. La Bucureşti, a debutat în 1957, pe scena Teatrului ''L.S. Bulandra'' cu rolul Pierre din ''Nebuna din Chaillot'' şi cu Jimmy din ''Omul care aduce ploaia''.

Între anii 1965 şi 1971, a jucat pe scena Teatrului Mic, iar din anul 1971 a revenit la ''L.S. Bulandra''.

A colaborat cu regizori de teatru de renume: Liviu Ciulei, Dinu Negreanu, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija ş.a. Dintre numeroasele piese de teatru în care a jucat amintim: ''Omul care aduce ploaia'', ''Profesiunea D-nei Waren'', ''Cum vă place'', ''Război şi Pace'', ''Un tramvai numit dorinţă'', ''Lungul drum al zilei către noapte'', ''Richard II'', ''O scrisoare pierdută'', ''Teatrul Comic'', ''Danaidele'', ''Colonelul Pasăre'', ''Hamlet'', ''Unchiul Vanea'', ''Căsătoria'' şi ''Inimă de Câine'', în regia lui Yuri Kordonski, ''Ivanov'', regizat de Andrei Şerban, care l-a distribuit pe Victor Rebengiuc în rolul lui Şabelski (unchiul lui Ivanov). În stagiunea 2012-2013, a jucat pe scena Teatrului Naţional în spectacolele: ''Conul Leonida faţă cu reacţiunea'', ''Toţi fiii mei'' şi ''Inimă de câine''.

În 2017, a putut fi urmărit pe scena TNB în piesele ''Regele moare'' de Eugene Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu şi în ''Umbre'' de Marilia Samper, regia Vlad Cristache. În stagiunea curentă joacă atât în cele două piese de mai sus, cât şi în ''Toţi fiii mei'', de Arthur Miller, în regia lui Ion Caramitru.

A colaborat la radio şi televiziune: ''Pescăruşul'', ''Jocul ielelor'', ''Stâlpii societăţii'', ''Spitalul special''.

A jucat în peste 50 de filme, dintre care amintim: ''Darclee'' (1960); ''Mândrie'' (1961), ''Pădurea spânzuraţilor'' (1964, film premiat la Cannes în 1965); ''Castelul Condamnaţilor'' (1970); ''Zestrea'' (1972); ''Zidul'' (1974); ''Tănase Scatiu'' (1975); ''Profetul, aurul şi ardelenii'' (1977); ''Înghiţitorul de săbii'' (1981); ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (1982); ''Moromeţii'' (1986); ''Balanţa'' (1991); ''Cel mai iubit dintre pământeni'' (1992); ''Straniu paradis'' (1995); ''Prea târziu'' (1996), potrivit lucrării ''1234 cineaşti români'' (Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

Au urmat roluri în peliculele ''Niki Ardelean, colonel de rezervă'' (2003), ''Raport despre starea naţiunii'' (2003), ''Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea'' (2004), ''Tertium non datur'' (2005), ''După ea'' (2007, r. Cristina Ionescu), ''Nunta mută'' (2008), ''Contra timp'' (2008), ''Medalia de onoare'' (2009), ''Marţi, după Crăciun'' (2010, r. Radu Muntean), ''Tatăl fantomă'' (2011, r. Lucian Georgescu), ''Tuns, ras şi frezat'' (2012), ''Câinele japonez'' (2013). A jucat şi în serialul de televiziune ''La urgenţă'' (12 episoade, 2006-2007).

A obţinut mai multe premii UNITER, Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru filmul ''Tănase Scatiu'' în anul 1976, pentru filmele ''Moromeţii'' şi ''Pădureanca'' în anul 1987, premii la Festivalul Internaţional de Film de la San Remo (Italia, 1988), la Festivalul Internaţional Santarem (Portugalia, 1988) pentru filmul ''Moromeţii'' şi Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru filmul ''Balanţa'' în 1992. În anul 2001, a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov pentru rolul colonelului Festisov din spectacolul ''Colonelul Pasăre'', iar în 2002 a fost distins cu Premiul ''Aristizza Romanescu'' pentru artele spectacolului al Academiei României, pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică.

La 7 aprilie 2003, a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2004, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj.

Din ianuarie 2008, este Doctor Honoris Causa al UNATC.

În octombrie 2010, Victor Rebengiuc a fost câştigătorul celei de a IX-a ediţii a Marilor Premii Prometheus, la secţiunea Opera Omnia. A primit, la 10 februarie 2011, în ziua în care a împlinit 78 de ani, o stea pe ''Walk of Fame'' din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei.

A primit, în ziua în care a împlinit 78 de ani, o stea pe Walk of Fame-ul din Bucureşti, în cadrul unui eveniment organizat de Teatrul Metropolis, în colaborare cu Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român, Asociaţia Culturală Macondo şi magazinul Cocor

Citește și: „Al treilea înger” al lui Tate rămâne învăluit în mister. „Nu a fost arestată în dosarul de trafic”

A câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru rolul din filmul "Medalia de onoare", la ediţia cu numărul cinci a galei Premiilor Gopo.

La 12 aprilie 2011, a primit premiul pentru Excelenţă la Gala Premiilor VIP. În martie 2014, prestaţia sa din ''Câinele japonez'' a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol principal. În acelaşi an, UNITER i-a acordat Premiul de Excelenţă.

I-a fost decernat, la 15 aprilie 2013, Premiul de excelenţă, la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. La 16 mai 2016, Uniunea Cineaştilor din România i-a acordat Premiul Academic.

La 19 octombrie 2017, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit actorului Victor Rebengiuc Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni. "De peste şase decenii, activitatea dvs. se împleteşte cu bucuriile şi cu tristeţile românilor, cu speranţele şi cu aspiraţiile românilor. (...) Prin personajele cărora le-aţi dat viaţă aţi fost şi veţi rămâne un artist devotat spiritului umanist, liber şi tolerant'', a afirmat cu acel prilej preşedintele României.

Citește și: Putin declară unilateral încetarea focului în Ucraina pentru Crăciun. Zelenski îl ignoră

Ediţia din 2017 a Festivalului Naţional de Teatru, cea cu numărul 27, i-a fost dedicată actorului Victor Rebengiuc.

În 2004, a fost lansat volumul ''De-a dreptul. Victor Rebengiuc'', conţinând interviuri cu actorul şi membrii familiei sale, cartea a fost realizată de criticul de teatru Mihaela Michailov şi de Simona Chitan. În 2008, editura Humanitas a lansat cartea "Victor Rebengiuc - Omul şi actorul" scrisă de Simona Chitan.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te