Moțiunea de cenzură a Opoziției a fost respinsă. Guvernul Dăncilă rămâne

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.12.2018 - 15:36
Foto Inquam Photos

Moțiunea de cenzură „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, rușinea României!”, inițiată de PNL, USR și PMP dezbate, joi, într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. Moțiunea are nevoie de 233 de voturi pentru a putea demite Guvernul.

SHARE

UPDATE: Moțiunea de cenzură a căzut. S-au înregistrat 161 de voturi „pentru”, cu două mai puțin decât semnăturile inițiale pe document.

UPDATE: Viorica Dăncilă s-a arătat încrezătoare că moțiunea de cenzură nu va trece. „Este trist pentru dumneavoastră și pentru alegătorii dumneavoastră că nu sunteți în stare decât de jigniri. Așteptam o critică constructivă. Nu sunteți în stare decât de denunțuri. „Această moțiunea de cenzură nu va trece. Nu înțelegeți ce vor românii'', a concluzionat premierul.

Viorica Dăncilă a declarat că nu înţelege acuzaţiile pe care Opoziţia i le aduce, mai ales atunci când vine vorba despre reproşurile legate de remanierile din guvernele anterioare. Prim ministrul mai acuză Opoziția că, dacă va veni la guvernare, va tăia pensiile românilor: „În opinia dumneavoastră, salariile și pensiile au crescut prea mult”.

„Constat că în continuare susțineți în moțiune că nu mai sunt bani de pensii și salarii. Spuneți că din acest motiv nu am fi amânat plata contribuțiilor pentru angajații din învățământ. Nu mai reiau explicația cu decalarea datei de salariu ca urmare a faptului că plata acestora se face prin inspectorate, așa cum și-au dorit dascălii și nu prin consiliile locale.

Dar mă surprinde că insistați obsesiv pe ideea că nu sunt bani pentru plata pensiilor și salariilor. Reluați ideea că vrem să creștem prea mult pensiile de la 6% din PIB în 2018 la 11% din PIB în 2022. Iarăși ne spuneți că noi creștem din pix salariile – că le creștem fără nicio logică economică”, a susținut Dăncilă.

____________

UPDATE: „România a ajuns să fie condusă de un infractor condamnat penal, de un prim-ministru care are dificultăţi să citească textele pe care i le pun alţii în faţă. (...) Fiecare zi, fiecare oră pe care cuplul Dragnea - Dăncilă o petrece la conducerea României reprezintă o ameninţare pentru viitorul nostru ca naţiune'', a răbufnit liderul USR Dan Barna.

___________

UPDATE: Preşedintele UDMR Kelemen Hunor l-a criticat dur pe ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, pentru măsurile fiscale anunţate, spunând că ţara nu este laborator de experimentare şi a anunţat măsuri pentru care nu au existat consultări.

____________

UPDATE: „Cu 163 de semnături din 233 de voturi necesare pentru a demite acest guvern, șansele să fie votată moțiunea de astăzi par foarte mici. Și nu sunt puțini cei care spun că nu are nicio șansă în actualul Parlament.

___________

Dincolo de orice socoteală în avans a voturilor pro sau contra moțiunii, avem datoria să privim spre cei care ne-au ales și trimis aici. Deasupra noastră a tuturor, a parlamentarilor și a celor aflați vremelnic pe banca guvernamentală stă poporul român:

Iar cetățenii români de orice etnie, într-o majoritate covârșitoare, spun că drumul pe care s-a înscris guvernul Dragnea-Dăncilă este greșit, profund greșit. Doresc o schimbare în bine. Doresc ca această moțiune să treacă!

Dacă nu vă conving sondajele și analizele sociologice reale, mergeți prin țară, să-i ascultați pe oameni. Aveți oare curajul, domnule Dragnea?!

Sunteți alături de popor, doamnelor și domnilor care ați susținut guvernul până în pragul ședinței de azi, sau îi întoarceți spatele?

Sunteți cu românii, maghiarii și celelalte minorități etnice din România, sătui, cei mai mulți, de Liviu Dragnea și guvernul lui, sau apărați interesele meschine ale domnului Dragnea?

Este un moment bun să alegeți pe cine apărați și pentru cine lucrați cu adevărat, în fața întregii țări!”, a declarat Raluca Turcan, liderul deputaților PNL. 

Aceasta a solicitat suplimentarea ordinii de zi cu două declarații ale Parlamentului: pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi privind situaţia economică dezastruoasă din România, dar Florin Iordache a refuzat să suplimenteze ordinea de zi.

_______________________________

După o pauză de consultări, solicitată de PSD, toți parlamentarii social democrați au părăsit sala de plen, iar dacă nu se vor întoarce, ședința va rămâne fără cvorum, potrivit G4media.

Deputatul PNL Florin Roman a criticat prezenţa jandarmilor în Parlament şi i-a întrebat pe reprezentanţii Puterii cine i-a chemat şi pe cine protejează aceştia.

„Aş vrea să ştiu şi eu de ce astăzi, când am venit toţi la muncă, Parlamentul – plin de jandarmi, în afara Parlamentului – plin de jandarmi şi v-aţi ascuns în Parlament. Vă e frică să ieşiţi printre oameni? Vreau să ştiu, că sunt deputat, cine a solicitat prezenţa trupelor de jandarmi în afara Parlamentului şi în interiorul Parlamentului. Vreau să ştiu pe cine protejează aceşti jandarmi. Ştiţi că la ora actuală, când voi vă hliziţi şi faceţi glume proaste, ştiţi că sunt crime în România? Vedeţi poza asta? E regimul compensatoriu pe care l-aţi dat. Uitaţi ce păţeşte o tânără în România, iar jandarmii stau în Parlament să apere penalii din majoritatea parlamentară, nu pe stradă”, a spus Roman, în plenul reunit al Parlamentului.

Potrivit președintelui de ședință, în sală sunt prezenți 249 de parlamentari din totalul de 465, dar nici Liviu Dragnea, nici Călin Popescu Tăriceanu nu sunt prezenți în sala de plen. Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului este condusă de social-democrații Florin Iordache și Șerban Valeca.

Citește și Moțiunea de cenzură a Opoziției: Plecarea guvernului Dăncilă Dragnea, o urgență națională

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament înaintea începerii ședinței și s-a dus, împreună cu miniștrii, în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților.

Semnatarii moţiunii fac în final un apel către colegii din Parlament: „Votul favorabil pentru moţiunea de cenzură nu este un vot pentru iniţiatori şi nici un vot pe culori politice! Este un vot pentru România, pentru salvarea ţării din ghearele hoţilor şi ale incompetenţilor, care o storc de resurse şi care sărăcesc populaţia. Daţi dovadă că vă doriţi ca minciuna şi impostura să nu mai aibă ce căuta în politica românească! Dovediţi că vreţi ca anul viitor România să fie reprezentată în Consiliul UE de un guvern şi de miniştri de care să nu ne ruşinăm, iar ţara să fie scăpată de o prăbuşire economică previzibilă!”.

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură este nevoie de votul a minim 233 de parlamentari. În acest moment PNL, USR, PMP au 145 de parlamentari. Alături de ei ar mai putea vota neafiliaţii, care sunt 26. Pe de altă parte, PSD şi ALDE au 248 de parlamentari.

Parlamentarii social-democraţi nu vor fi cu toţii prezenţi la şedinţa de joi, vor veni doar cei care stau în Bucureşti şi în împrejurimi pentru a asigura cvorumul de şedinţă, potrivit unor surse parlamentare. Parlamentarii PSD nu vor participa la vot.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te