Moțiunea de cenzură a Opoziției: Plecarea guvernului Dăncilă Dragnea, o urgență națională

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.12.2018 - 16:21
Viorica Dăncilă a fost prezentă la parlament, alături de Tăriceanu și Dragnea. Foto Inquam Photos/George Călin

Partidele de opoziție – PNL, USR și PMP – au finalizat textul moțiunii de cenzură pe care o vor depune ,vineri, la Parlament, cu scopul de a obține demiterea guvernului PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă.

SHARE

Moțiunea este intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României!” și începe cu un preambul în patru puncte în care se arată de ce Guvernul, numit „marionetă al penalului Liviu Dragnea”, ar trebui să plece azi. Semnatarii moțiunii de cenzură susțin că aceasta este o urgență națională.
„Grupul infracțional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României a slăbit statul, ca să și-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere și cu toată responsabilitate că este periculos pentru interesele naționale ca țara să rămână pe mâna acestui grup infracțional organizat, care distruge statul de drept și dinamitează stabilitatea politică și economică a României, într-un moment de instabilitate internațională. Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veți face azi, doamnelor și domnilor din PSD, ALDE și UDMR, este între Liviu Dragnea și România”, reiese din textul documentului.
Potrivit liderilor Opoziției, moţiunea de cenzură va fi înregistrată vineri, la Parlament, documentul fiind semnat de 163 de senatori și deputați.

PNL acuză că prin actualul guvern s-au „plimbat” 70 de miniştri, în mai puţin de 2 ani, iar calitatea actului de guvernare a scăzut constant, de la un guvern la altul, efectele văzându-se în economie, în educaţie, în sănătate sau în modernizarea ţării. 

„Guvern, care arată de la o zi la alta tot mai obez, cu 27 de ministere, peste 150 de secretari de stat şi peste 90 de subsecretari de stat, cu toţii plătiţi regeşte pentru lipsa totală de performanţe. Guvernul arată ca o agenţie de ocupare a forţei de muncă pentru şomeri greu de integrat în economia privată, pe care nu i-ar angaja nimeni, nici măcar din milă. Cine nu se pricepe la nimic, are şanse să fie unul dintre miniştri în guvernele PSD-ALDE.” reiese din text. 

PNL mai susține că Guvernul nu face decât să abuzeze de popor, să fure bani de la bătrâni și să-și bată joc de primari.

„Ați promis românilor prosperitate, dar 52% spun că trăiesc mai prost decât anul trecut, scumpirile și inflația le-au golit buzunarele pe care voi pretindeți, cu cinism, că le-ați umplut cu bani. V-aţi bătut joc şi de peste 3.000 de primari, indiferent de culoarea lor politică, cărora le-aţi furat peste 13 miliarde de lei din excedente, adică agoniseala pentru investiţii realizată în anii trecuţi, şi i-aţi trimis pe aceştia să se împrumute la dobânzi uriaşe ca să plătească facturile la utilităţi. (...) Aţi promis 2.500 de creşe şi grădiniţe – şi s-au construit doar două școli! Aţi promis generalizarea programului After-School, dar îl tot blocaţi la vot în Parlament! (...) Furaţi bani de la pensionari, pentru a doua oară într-un singur an! Mai întâi, atunci când aţi încălcat grosolan legea şi aţi amânat indexarea cu 6 luni, de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018”, susține opoziția.

5 ministere, 45 de secretari de stat

Raluca Turcan  a arătat că, dacă mâine ar cădea cabinetul Dragnea-Dăncilă, Guvernul României poate să devină o instituție publică dedicată interesului românilor, și nu hoardelor de incompetenți sau persoane fără discernământ care fac rău României.
„Noi susținem: 15 ministere, 45 de secretari de stat, fonduri europene atrase pentru autostrăzi și proiecte mari de infrastructură, forță de muncă înalt calificată pentru mediul de afaceri, companii de stat restructurate, administrații publice cu bani pentru investiții. Acestea sunt doar cateva măsuri concrete pe care un guvern responsabil nou instalat trebuie le poate asuma de urgenta după această nenorocire de Guvern marca Dragnea-Dăncilă. Avem oameni profesioniști. Avem voință politică. Este nevoie doar ca acest guvern să fie îndepărtat. Decizia este la cei care pot vota această Moțiune de Cenzură”, a mai adăugat Turcan.
„Moţiunea de cenzură este necesară şi aşteptată pentru societatea din România şi pentru situaţia în care se află ţara. (…) Vom înregistra moţiunea vineri, pentru a avea posibilitatea ca luni să fie prima citire a moţiunii în Parlament şi apoi undeva, probabil, joi să fie votul moţiunii, astfel încât să existe un termen suficient pentru dezbateri în spaţiul public pe această moţiune, care conţine toate argumentele pentru care Guvernul Dragnea – Dăncilă trebuie să plece de la conducerea României”, a afirmat și liderul USR, Dan Barna, la Parlament.

UDMR nu susține moțiunea

Șansele ca moțiunea de cenzură să fie adoptată sunt însă minime, după ce liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat miercuri cu formațiunea pe care o conduce nu va vota pentru demiterea Guvernului.
Liderul maghiarilor a susținut că documentul nu trece – nici cu voturile UDMR, nici cu cele ale minorităţilor – pentru că lipsesc 52 de voturi, UDMR invocând faptul că nu a primit răspunsul la întrebarea cine este propunerea de premier, respectiv cine va conduce viitoarea majoritate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te