Zeci de mii de elevi nu vor primi laptele la școală. Despre ce județ este vorba

DE Catinca Doboș | 23.04.2024 - 17:03
Zeci de mii de elevi nu vor primi laptele la școală. Despre ce județ este vorba. Foto: Europa Liberă România

Zeci de mii de elevi nu vor primi laptele la școală, într-un județ din România. Autoritățile locale ratează proiectul „cornul și laptele”.

SHARE

Elevii din județul Iași încă nu primesc laptele promis de Guvern la școală. Consiliul Județean Iași răspunde de achiziția fructelor și a produselor lactate și de panificație pentru toate unitățile de învățământ din județ și din Municipiul Iași.

Deși au fost licitații pentru produsele de panificație și pentru fructe, pentru produsele lactate nu există momentan niciun furnizor.

Județul Iași nu are niciun furnizor de lapte pentru elevi

La a doua tură de licitație pentru acordul-cadru de furnizare și distribuție de fructe (mere), lactate și produse de panificație pentru preșcolarii și elevii din județ s-au mai ocupat trei dintre cele opt loturi neatribuite, relatează Ziarul de Iași.

Pentru moment, este vorba de o ofertă de produse de panificație, care urmează să fie evaluată. Ea a venit din partea Agropan Impex, societate reprezentată de omul de afaceri Ștefan Holicov.

La prima procedură, lansată pe 27 octombrie, au fost atribuite șapte loturi – toate cele cinci pentru fructe și două pentru produse de panificație.

Citește și: Cum vrea Ministerul Educației să combată violența în școală? Care e planul?

Județul Iași este împărțit în cinci zone – dintre care două sunt municipiul Iași și municipiul Pașcani, acesta din urmă cu tot cu comunele din jur.

Pentru fiecare zonă sunt trei contracte de atribuit: pentru fructe (mere), produse de panificație (biscuiți, cornuri etc.) și lactate.

Finalul celei de-a doua proceduri de licitație arată că pentru produsele lactate nu a fost depusă nicio ofertă. Licitația a pornit de la o valoare estimată totală de 68 de milioane de lei pentru cele opt loturi neatribuite. Cea de astă-toamnă începuse de la 104,4 milioane de lei.

Elevii din Iași primesc doar un măr la școală

Practic, dacă în urma primei proceduri toți elevii din județ primesc fructe (mere), până la sfârșitul anului școlar sunt șanse să ajungă și produsele de panificație în tot județul.

Citește și: Programul „cornul și laptele” ratat într-un județ din țară. Elevii au primit alimente stricate

Prețurile au rămas aceleași ca la prima licitație: 1,11 lei pentru porția de lapte de consum sau produse lactate fără adaos de lapte praf și 0,65 lei pentru porția de produse de panificație. Prețurile conțin TVA, dar și costurile de distribuție.

Câștigătorii licitațiilor asigură și furnizarea produselor menționate de la data încheierii acordului-cadru până la finalul anului școlar 2026-2027.

Citește și: Investițiile cu fonduri europene au schimbat percepția despre Iași și județul Iași

Beneficiarii sunt preşcolarii din grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/ acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru preşcolarii şi elevii incluşi în învăţământul special.

Copiii din mediile defavorizate rămân flămânzi

Consiliul Județean Iași răspunde de hrana elevilor din întregul județ, inclusiv din mediile defavorizate, unde copiii depind de mâncarea oferită la școală.

În anul 2022-2023, niciun elev din județul Iași nu a primit laptele și cornul la școală. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te