VISA WAIVER Cum ți se poate refuza intrarea în SUA chiar dacă ai viză. La ce să fii atent

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 02.10.2024 - 16:49
VISA WAIVER Cum ți se poate refuza intrarea în SUA chiar daca ai viza. La ce sa fii atent- Foto: Profimedia Images
VISA WAIVER Cum ți se poate refuza intrarea în SUA chiar daca ai viza. La ce sa fii atent- Foto: Profimedia Images

România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver care permite intrarea în SUA fără viză. Asta teoretic pentru că practic ni se poate refuza intrarea în SUA chiar după aterizarea pe teritoriul american.

SHARE

România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver  care permite intrarea în SUA fără viză. Asta teoretic pentru că practic ni se poate refuza intrarea în SUA chiar după aterizarea pe teritoriul american.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a comunicat că „mai sunt de îndeplinit câțiva pași importanți, în următoarele luni, pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru a participa la programul Visa Waiver”, iar programul ar putea deveni operațional „cândva în 2025”.

Citește și: Ciolacu: includerea României în Programul Visa Waiver este o prioritate. Guvernul, COMPLET IMPLICAT!

Întrebată ce pași importanți mai are România de îndeplinit, aceasta a spus că „există o serie de pași în ceea ce privește securitatea și schimbul de informații și am semnat câteva acorduri cu privire la cele care vor trebui implementate”.

VISA WAIVER Cum ți se poate refuza intrarea în SUA chiar dacă ai viză. La ce să fii atent

Statul român a încheiat cu Statele Unite, în ianuarie, conform profit.ro, un Acord de colaborare privind utilizarea informațiilor privind călătorii, premergător implementării în România a variantei globale a controversatului sistem informatic american ATS, de scanare și evaluare automată a persoanelor care traversează frontierele de stat, în vederea stabilirii gradului de risc al acestora la adresa securității naționale, precum și în ceea ce privește terorismul și alte infracțiuni, însă Acordul a intrat în vigoare doar de circa o lună, pe 28 august 2024, după ce legea de ratificare a sa a fost adoptată de către Parlament și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

CBP-ul face verificările

Acum trebuie spus că și dacă România îndeplinește condițiile tehnice și este admisă în programul Visa Waiver, intrarea pe teritoriul american nu este garantată. În primul rând va trebui accesat programul ESTA US VISA PROCESSING care este un soi electronic de a lua viză SUA. Practic, prin această aplicație autoritățile americane sunt informate că vrem să mergem în Statele Unite, nu mai mult de 90 de zile și numai în scop de turism sau afaceri, în niciun caz lucrativ.

Citește și: Ce a făcut România pentru eliminarea vizei pentru SUA? Când se va întâmpla acest lucru?

Trebuie precizat că nici după completarea acestui formular electronic (ESTA) intrarea în SUA nu vă este garantată și această poate să vă fie refuzată chiar pe aeroportul american. Este o decizie la îndemâna ofițerilor de la U.S. Customs and Border Protection. Atenție! Aceștia vă pot verifica corporal, bagajele și chiar telefonul (mesaje, foto) fără mandat. În plus pot verifica conturi pentru a concluziona dacă aveți resurse pentru a vizita SUA. Dacă au suspiciuni acești ofițeri va pot interzice intrarea în SUA.

Ofițeri de la U.S. Customs and Border Protection - Foto: Profimedia Images

Reamintim că Programul Visa Waiver permite cetățenilor din țările membre să călătorească în Statele Unite fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.

Programul este un sistem și de combatere a terorismului și a infracționalității transfrontaliere inclusiv a migrației ilegale, care necesită schimbul de informații din partea țărilor participante, sprijinind în același timp comerțul, călătoriile în scop turistic sau de afaceri. Este administrat de Departamentul de Securitate Internă în consultare cu Departamentul de Stat.

În prezent, cetățenii a 42 de state pot călători în SUA în cadrul Programului Visa Waiver. Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în SUA trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) înainte de a călători și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.

Astfel, prin aderarea la program, românii nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile fiecare.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te