VIDEO Rachetele Marte-ER intră în dotarea Armatei Române. Lovesc nimicitor ținte aflate la 100 km

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.05.2024 - 22:11
Rachetele Marte-ER întră în dotarea Armatei Române. Lovesc nimicitor ținte aflate la 100 km - Foto: Profimedia images

Rachetele subsonice Marte-ER, cu o rază de acțiune de 100 de km, vor intra în dotarea Armatei Române. Compania MBDA a semnat un contract cu IAR Brașov pentru integrarea rachetelor Marte-ER pe elicopterele Airbus H215M ale Forțelor Navale Române.

SHARE

Prezent la BSDA, Arnaud Rousset, vicepreședinte MBDA pentru Europa, a discutat despre colaborarea cu România pentru acest contract și despre potențialele proiecte viitoare.

Rachetele Marte-ER întră în dotarea Armatei Române. Lovesc nimicitor ținte aflate la 100 km

"România este o piață specifică pentru MBDA, iar acest contract pentru dotarea elicopterelor Forțelor Navale este un pas important pentru noi și un început de cooperare pe termen lung," a declarat Rousset.

Rachetele Marte-ER (Extended Range), care au fost selectate pentru dotarea elicopterelor, au un diametru de 316 mm, o lungime de 3,6 metri și cântăresc 345 kg.

Sursa foto: MBDA 

Acestea pot fi lansate de pe sol, nave, elicoptere sau avioane, având o rază de acțiune de peste 100 km. Sunt rachete de tip „trage și uită” (Fire and Forget), capabile să detoneze atât la impact, cât și în proximitate, și pot fi utilizate în orice condiții meteo, pe timp de zi și de noapte.

Citește și: România va finanța direct rachete și echipamente de sprijin pentru apărarea aeriană a Ucrainei

MARTE ER reprezintă cea de-a treia generație din cadrul familiei de sisteme de rachete MARTE și este derivată din MARTE MK2/S, care este deja în serviciul Marinei italiene pe elicopterele NFH90 și AW101.

Principala diferență între cele două constă în introducerea unui motor turbo în locul motorului rachetă.

Citește și: Iohannis joacă tare: Ce condiții pune Occidentului ca să cedeze Ucrainei un sistem Patriot? 

Programul Marte ER avansează cu viteză maximă pentru a satisface cerințele clienților, iar integrarea completă a rachetei Marte ER pe platforma Eurofighter Typhoon se desfășoară în ritm alert pentru a implementa o capacitate anti-navă pe avionul de luptă.

Racheta Mistral 3

Rousset a menționat și alte proiecte potențiale în România, inclusiv programul SHORAD-VSHORAD, unde MBDA oferă sisteme de apărare pe două niveluri, Mistral și VL Mica, care sunt interoperabile și eficiente în diverse condiții meteo.

MApN intenționează să achiziționeze 41 de sisteme de rachete cu rază mică și foarte mică de acțiune, în valoare de 4,2 miliarde de euro, pentru Forțele Aeriene și Forțele Terestre.

Mistral 3 este o rachetă autoghidată care poate fi utilizată atât în configurare MANPADS (lansatoare portabile), cât și de pe vehicule, nave sau elicoptere. Are o rază de acțiune de până la 7,5 kilometri, o rată de lovire a țintei de 97% și, în anumite condiții, poate fi lansată de un singur soldat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te