VIDEO Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel sărbătoriți azi. Obiceiuri creștine și păgâne

DE Daniel Toșa | 29.06.2022 - 09:16

În fiecare an, pe 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sărbătoarea este cunoscută în popor ca SânPetru de Vară și vine cu o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.

SHARE

Cei doi apostoli sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67, in timpul prigoanei crestine declansata de imparatul roman Nero.

Obiceiuri și superstiții de SânPetru

Începând de astăzi, 29 iunie, cucul şi privighetorile nu mai cântă. Sfântul Petru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure. 

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, de sărbătoarea Sfinţii Petru şi Pavel se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.

Citește și: VIDEO NATO pune 300.000 de soldați în stare de alertă maximă din cauza amenințării Rusiei

Tot pe 29 iunie, oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc .

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pe 29 iunie, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

Citește și: VIDEO UE a început livrarea a 90 de camioane off-road pentru a sprijini armata Ucrainei. Cât costă

În această zi este bine ca oamenii să împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor. De asemenea, e bine să le ureze sănătate și spor la muncă. Cei care poartă în buzunarele lor usturoi și pelin vor fi feriți de rele.

Mamele le oferă fiicelor o punguță roșie în care se pun un cățel de usturoi și frunze de pelin. Fetele trebuie să poarte acest talisman timp de trei zile . În acest fel vor fi ferite de farmece și iele, care le-ar putea fura norocul.

Ce nu trebuie să faci de SânPetru

Femeile nu au voie să mănânce mere până pe 29 iunie. În mod contrar, acestea vor supăra persoanele trecute în neființă din familie. După această zi, fetele tinere au voie să mănânce mere. Vârstnicele pot mânca mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

În ziua de 29 iunie nu se spală, nu se coase și nu se lucrează. Se spune că cei care nu respectă aceste interdicții vor atrage forțele necurate. Nu se lucrează la câmp.

Nu este bine să scuturi merii până pe 29 iunie, altfel poate cădea grindina peste potgorii.

În tradiția populară se amintește de sărbătoarea lupilor. Nu se pun capcane. Lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru a fi îmblânziți și pentru a nu fura vitele din gospodării

Cine a fost Sfântul Apostol Petru

Sântul Apostol Petru s-a născut în anul 1 e.n în Betsaida Galileei cu numele de Simon Bar Yona, în traducere, Simon, fiul lui Iona și era frate cu Sfântul Andrei.

Conform Evangheliei lui Marcu, Sfântul Petru a locuit în Capernaum și a dus o viață săracă, însă din puținul pe care îl câștiga din pescărie, reușea să-și întrețină copii, tătăl și soacra.

În timp ce umbla pe lângă Marea Galileei, Iisus Hristos i-a văzut pe Pavel și pe fratele său Andrei prinzând pește și le-a zis: “Veniți după Mine și vă voi face pe voi pescari de oameni” și din acel moment cei doi L-au urmat.

Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie, potrivit creștinortodox.ro

Sfântul Apostol Petru

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în anul 5 e.n. în Tarsul Ciliciei (Turcia de astăzi), în familia Veniamin, cu numele de Saul.

În religia evreilor, Sfântul Pavel a fost rabin, fariseu și ucenic al lui Gamaliel.

Pe când călătorea spre cetatea Damascului pentru a-i prinde pe creștini, Iisus i s-a arătat lui Saul și i-a zis : „Saule, Saule de ce ma prigonesti?”. Din momentul acela, Saul a devenit unul dintre povăduitorii credinței, sub numele de Pavel și unul dintre cei mai mari Apostoli.

Sfântul Apsotol Pavel a fost decapitat la porunca împăratului Nero în anul 67, în același timp când Sfântul Petru a fost răstignit.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te