Victor Costache spune că „nu a părăsit corabia în mijlocul furtunii”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 27.03.2020 - 16:37

Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, spune că va rămâne altături de echipa Ministerului Sănătății, la două zile după ce a demisionat din funcție.

SHARE

Întrebat de ce a demisionat în plină criză Covid-19, Costache a spus, într-un interviu pentru Digi24, că miniștrii demisionează într-un anumit fel, fac parte dintr-o altă echipă și „atunci când vine momentul, vine și demisia. Sunt medic în primul rând, am depus un jurământ și nu am abandonat niciodată un proiect în timpul proiectului. Voi rămâne în linia întâi, voi relua ca medic această criză. Voi rămâne în București atât cât e nevoie”.

Acuzat de mulți oameni că a „părăsit barca”, fostul ministru a spus că în niciun caz nu a părăsit corabia „în timpul furtunii și rămân alături de echipa ministerului dacă va fi în expertiza mea”.

Referitor la proiectul de testare în masă a populației din București, Costache a declarat că proiectul a fost prezentat în cadrul unui interviu la Pro TV unde am prezentat într-un timp contracronometru mai multe măsuri. Vorbeam de strategia de succes a Coreei de Sud, care a fost integrată în strategia noastră. Cu câteva ore înainte mă întâlnisem cu Adrian Streinu Cercel și validasem un proiect de a testa un eșantion foarte mare, reprezentativ pentru București, e ca la un sondaj de opinie, se ia un eșantion care reprezintă întreaga populație a României. Acest proiect ia un număr de 10.000 de persoane, un număr foarte mare, reprezentativ.

De asemenea, fostul ministru a mai spus că lui i-a fost prezentat proiectul pe scurt și ”încă se mai lucrează la proiect, sunt foarte multe detalii care nu se știu. În faza în care îl știu acum, acesta constă în aceste 10.000 de persoane. Sunt convins că poate fi realizat, noi am reușit să creștem foare mult capacitatea de testare în România. Am pornit de la un singur centru în ianuarie, până atunci nu se știa de această boală, am vorbit cu domnul Streinu Cercel despre Covid-19 prima dată în jurul datei de 31 decembrie, țin minte foarte bine. Primul centru a fost la începutul lui ianuarie, în momentul de față sunt 29 de centre realizate în timp record.

În prezent, potrivit lui Victor Costache, sunt 29 de centre de testare și probabil capacitatea este de peste 4000 de teste pe zi în acest moment. La sfârșitul acestei săptămâni ajung 180.000 de teste PCR care vor fi rapid distribuite centrelor de testare. Vor fi identificați mai mulți pacienți Covid-19. Toți acești pacienți identificați vor fi internați și tratați.

„Odată ce vom avea un nr suficient de teste se va recalcula și vom avea o cifră exactă la începutul săptămânii viitoare. Se cumpără aparate de ventilat, s-au distribuit fonduri pentru spitale și de asemenea există 400 de ventilatoare care sunt achiziționate prin Comisia Europeană”.

Confruntat pe problema achizițiilor de aparatură medicală, Costache a declarat că ministerul a cerut fonduri la Unifarm și a suplimentat fondurile pentru spitale.

„Din februarie organizăm videoconferințe cu managerii de spital și au primit toți dispoziții de a-și crește stocurile cu astfel de echipamente și materiale și pentru a veni în ajutorul lor la începutul lui martie am blocat orice înseamnă export paralel.

Am reușit să elaborăm o hotărâre de guvern și Ministerul de Finanțe ne-a ajutat atunci și ne-a alocat 250 milioane de lei pentru toate spialele care îngijesc pacienți critici.În momentul de față am primit de la Ministerul de Finanțe prin acea hotărâre de guvern și toți banii merg în fondul spitalelor”.

Citește interviul în întregime pe site-ul Digi24. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te