„Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 18.07.2019, a dezbătut scrisoarea domnului Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei, referitoare la adresa unui cetațean aparținând comunității evreiești “ [...] este evident ca sunteti străin de acest neam si pe cale de consecință de istoria poporului român[...]. Recomandarea mea este să vă întoarceți de unde ați venit [...]. Nu vă voi saluta cu deosebită consideratie, așa cum este normal, pentru ca nu vă bucurati de considerația mea. În altă ordine de idei, sunt bucuros, că oamenii ca dumneavoastră sunt preocupați de subiecte pe care domnia voastra le tratează, sigur, în calitate de musafir în țara mea” reprezintă discriminare si atinge dreptul la demnitate conform art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Colegiul director a aplicat sancțiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 5.000 de lei”, a anunțat, miercuri, CNCD, într-un comunicat remis Newsweek România.
Citește și: Viceprimarul Bădulescu, nou răspuns grosolan pentru evrei: Să vă întoarceți de unde ați venit
În această primăvară, în Consiliul General al Municipiului București s-a discutat despre alocarea unui spațiu pentru Muzeul Holocaustului din România, locul propus fiind Palatul Dacia, de pe Lipscani. Viceprimarul Bădulescu s-a opus propunerii, motivând că Centrul Vechi este un loc un loc „încărcat de românism”.
Ulterior, a declarat pentru Newsweek România că vrea să propună amplasarea unui bust al mareșalului Antonescu în București: „Că se face, că nu se face muzeul, eu am să votez pentru muzeu, dar s-o lase mai subțire pe scări cu mareșalul Antonescu, așa să scrieți la ziar. Pentru că intenționez săptămâna viitoare să iau aprobările necesare pentru a face un bust mareșalului Antonescu în București”.
După aceste declarații, directorul Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA) din România, Maximilian Marco Katz, a a criticat, într-o scrisoare adresată comunității internaționale, intenția viceprimarului Bădulescu.
„Faptul că un viceprimar abuzează de poziția sa pentru a-și asuma un proiect care onorează memoria unui criminal de război, ignorând deliberat legea, arată o realitate deranjantă, tristă și inacceptabilă: dacă Consiliul General al Municipiului București aprobă un asemenea proiect, România regresează cu 20 de ani în ceea ce privește asumarea crimelor comise în timpului celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva evreilor și romilor”, se arată într-o scrisoare deschisă a lui Maximilian Marco Katz, directorul MCA România, adresată comunității internaționale.
Citește și: De ce nu avem un Muzeu al Holocaustului în România