Unde se află „canionul” României? Aici s-ar găsi cele mai multe peșteri din țară și un lac „verde”

DE Alin Crișan | Actualizat: 05.03.2024 - 07:22
Unde se află „canionul” României? Aici se găsesc cele mai multe peșteri din țară și un lac „verde” - Foto: Imagine cu caracter ilustrativ/ Wikimedia Commons
Unde se află „canionul” României? Aici se găsesc cele mai multe peșteri din țară și un lac „verde” - Foto: A1.ro

Unde se află „canionul” României? Cu peste 70 de peşteri în toată zona montană, județul deține unul din cele mai mari bazine speologice din țară.

SHARE

Cu peste 70 de peşteri în toată zona montană, Vâlcea deţine unul din cele mai mari bazine speologice din România, bazin care, în următorii cinci ani, ar urma să fie cartografiat şi inclus în regim turistic.

Unde se află „canionul” României? Aici s-ar găsi cele mai multe peșteri din țară și un lac „verde”

Deja primele 25 de peşteri din zona canionului Cernei sunt în plin proces de cartografiere, un club speologic din Braşov începând, din toamna anului trecut, un amplu proiect de cercetare a acestora şi includerea în prima etapă turistică.

"Nu spun că ar fi cel mai mare bazin speologic din România, dar ne aflăm printre judeţele cu cele mai multe peşteri din ţară, grupate în toate zonele montane.

Citește și: Peștera din România unde timpul parcă stă în loc. Aici ar fi trăit zeul dacilor, Zamolxe

În Făgăraş, în Lotru, în Parâng, în Căpăţânii, sunt peşteri, unele aproape deloc cercetate, altele efectiv sunt arii protejate, pentru că ascund cu adevărat minuni, cum ar fi Peştera Lacului Verde, Peştera Perlelor sau a Caprelor. 

Sunt peşteri care, în următorii cinci ani, vor face parte din zestrea turistică a acestui judeţ, alături de celelalte peste 500 de obiective turistice de patrimoniu", a declarat Mircea Lera, şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo din Vâlcea.

Astfel, în munţii Făgăraş, Vâlcea deţine 8 peşteri verticale în Coţi, în munţii Cozia, peşterile din masivul Ciortea. Pe Valea Latoriţei, în Chei, sunt nu mai puţin de 20 de peşteri, una din cele mai cunoscute fiind Peştera Laptelui, acelaşi număr de peşteri, în Munţii Târnovului.

Peşte 30 de peşteri se află în Canionul Cheii, aici, un număr de 10 fiind declarate arii protejate datorită speciilor de lilieci, desenelor rupestre, unor stalagmite uriaşe, fosilelor de urs preistoric.

Citește și: Legenda peșterii din România unde o femeie a fost transformată complet. Aici i s-a îndeplinit visul

Una dintre peşteri deţine un lac subteran cu un colorit verde-smarald, altă peşteră nu formează stalagmite, ci mai multe sfere calcaroase de diferite culori, în podeaua cavernei, denumite perle.

În zona Cernei, există unele dintre cele mai lungi peşteri din judeţ, care depăşesc şi 3.000 de metri în galerie, potrivit Agerpres.

Smaraldul din Vâlcea

Această peșteră, despre care se consideră a fi una dintre cele mai frumoase și interesante peșteri din România, este situată în Valea Oltului, la doar câțiva kilometri distanță de localitatea Mușetești.

Peștera a fost descoperită în anul 1932 de către speologii români, iar de atunci a atras atenţia turiştilor şi a devenit o destinaţie populară pentru cei pasionaţi de aventură şi explorare.

Citește și: Peștera din România unde civilii se pot adăposti în caz de război. Poate proteja sute de oameni

Peștera Lacului Verde se întinde pe o lungime de aproximativ 820 de metri și este considerată una dintre cele mai frumoase peșteri din țara noastră, datorită frumuseții sale naturale și a peisajelor spectaculoase pe care le oferă.

În interiorul peșterii se regăsesc mai multe săli și galerii, care se întind pe o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați.

Cea mai impresionantă atracție a peșterii este lacul subteran cu apă de culoare verde smarald, de unde și denumirea de „Lacul Verde”.

Acest lac este situat la o adâncime de aproximativ 10 metri și este alimentat de un izvor subteran. Apa lacului este extrem de clară și are o temperatură constantă de aproximativ 7 grade Celsius, chiar și în timpul verii.

Culoarea acestei ape oferă peșterii o frumusețe aparte. Mai ales că un astfel de obiectiv natural nu este întâlnit chiar oriunde.

De asemenea, în timpul explorării peșterii, turiștii pot admira diferite formațiuni stâncoase, precum stalactite, stalagmite și coloane, și să descopere o serie de camere și galerii fascinante.

Peștera Lacului Verde este, de asemenea, locul de casă al unei varietăți impresionante de animale, cum ar fi liliecii, șerpii, șopârlele și melcii, potrivit buila.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te