Un român a fost călcat de mascați, oprit de zeci de ori la vamă și arestat. Șofer în Mannheim, Constantin Troncotă a sărit în timpul pandemiei în ajutorul românilor aflați cu TIR-urile pe șoselele Germaniei.
Oprea prin parcări și împărțea șoferilor soluții dezinfectante și mănuși de unică folosință și alte produse de igienă (cumpărate pe banii lui), atunci când autoritățile germane au închis spațiile pe care șoferii de TIR pentru dușuri și spălarea hainelor.
Călcat de mascați, oprit de zeci de ori la vamă, reținut
Constantin Troncotă s-a născut în județul Timiș, la Variaș, și chiar dacă de opt ani locuiește în Germania - înainte alți opt ani a trăit în Grecia – obișnuiește să vină acasă cât de des poate.
Povestea începe în 2018, când în drum spre casă, la un control al poliției austriece, este tras pe dreapta, și i se aduce la cunoștință că este arestat în Ungaria, conform Adevărul.
Citește și: Interlopul Crețu a stropit cu benzină o fată și i-a dat foc pentru că nu-i dăduse taxa. Acum e liber
„Era vorba de o rețea de furturi de mașini, din care aș fi făcut și eu parte. Le-am spus polițiștilor că nu am nicio legătură cu asemenea fapte, că sunt o persoană corectă.
Ei mi-au spus că știu și pentru ce sunt acuzat, că aș fi furat o mașină în valoare de 22.000 de euro. Le-am spus că este sigur o greșeală, pot să dovedesc cu acte că eu lucrez în Germania, am online bankingul unde îmi intră salariul.
Citește și: VIDEO Florin Salam a cântat la Milano la concertul organizat de Mircea Nebunu, dat în urmărire
M-au lăsat în pace, dar mi-au spus să iau legătura cu tribunalul unui oraș în care nu am fost niciodată.
După două luni de zile, când eram în Germania, m-a contactat un domn de la Inspectoratul de Poliție Timiș, care mi-a spus că datele mele de identitate au fost furate, ei cunosc persoana care apare cu numele meu, și că este un client mai vechi al poliției.
Dar că trebuie să vin în România să dau niște declarații”, a povestit Constantin Trancotă.
Citește și: Interlopul Bălănel, care a umilit și a lovit o polițistă DIICOT într-un club, spor de pedeapsă
Oprit de zeci de ori în vamă
Șoferul român a decis să vină în România, iar la IPJ Timiș a fost supus unui test cu detectorul de minciuni, a fost măsurat, amprentat, fotografiat. Problemele nu s-au rezolvat atunci. Din contră.
Timp de trei ani de zile, de fiecare dată când trecerea frontiera ungaro-română, era tras pe dreapta.
„Odată la două-trei luni sunt acasă. Închideam pur și simplu vama. Mulți au trecut pe lângă mine și uitau la mine ca la un infractor. Între 30 de minute și o oră și jumătate pierdeam timpul în vamă de fiecare dată.
Pentru că în sistem eram urmărit internațional. Trebuia să dau explicații că este vorba niște date furate, că există un dosar internațional legat de cei care furau mașini”, a mai spus Troncotă.
Românul a ajuns și la procurorul german care se ocupă de dosarul în care figura și numele său, iar în scurt timp a primit acasă o înștiințare cum că se cunoaște situația furtului de date.
La următorul drum în România a constatat că nu mai este oprit în vamă, iar infractorul care i-a folosit numele a fost condamnat la închisoare.
Polițiștii au venit iar pest el când credea că s-a terminat
Și totuși, nu s-a terminat. La începutul lunii februarie, la ușa casei sale au apărut polițiștii germani.
"Eram la volan, la 200 de kilometri distanță. Am plecat la 3 noaptea de acasă, iar la ora 6 dimineața mă sună o vecină de-a mea, care, ironia sorții, e polițistă. Îmi spune că la ușă se află poliția, că trebuie să fiu arestat.
Dacă eram acasă mă luau cu cătușe. Îmi spune că sunt anchetat că am furat o barcă în valoare de 38.000 de euro. Am început să râd", a continuat Constantin Troncotă.
Instant și-a dat seama că datele sale au fost din nou furate. Noul dosar era instrumentat de poliția orașului Augsburg.
"Când am ajuns la poliție, ei aveau deja fotografie cu tipul pe care-l căutau. Avea toate datele mele, dar fotografia nu era a mea. Mi-au verificat telefonul, m-au întrebat unde am fost la o anumită dată, anul trecut.
Avocații i-au sugerat să-și schimbe numele
Le-am scos cronologia Google și am arătat cu minute unde eram, locația și cazarea. Dar era clar că nu sunt persoana căutată", a mai spus Troncotă, care a contactat doi avocați, unul în România, unul în Germania. I s-a sugerat să își schimbe numele.
"Probabil că este o rețea care se ocupă cu furturi de date și are baza mea de date. Îmi e teamă că mă trezesc cu un credit sau să fiu arestat te miri unde.
Mi-au spus că nu pot să fac nimic. Varianta cea mai simplă este să îmi schimb numele, ceea ce eu nu doresc. Este numele meu! Mi s-a spus că altă soluție nu este", a adăugat Constantin Troncotă, potrivit adevarul.ro.
El speră ca noile cărți de identitate din România, care au mai multe elemente de securizare, vor scuti oamenii de calvarul prin care trece și el.