Un dispozitiv de eliminare a SARS-CoV-2 din aer, creat de români, testat și sigur, disponibil acum

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.04.2021 - 13:25
Dispozitivul de decontaminare a aerului cu raze UV al Alfa Tech Med Care/FOTO: Alfa Tech Med Care

O companie românească a creat un dispozitiv de decontaminare a aerului care nu doar că elimină SARS-CoV-2, dar poate fi folosit 24 din 24 de ore, inclusiv în prezența oamenilor, în încăperi, fără nici un fel de efect advers.

SHARE

Dispozitivul este printre foarte puținele din lume cu aceste calități. Cel mai important, însă, este că dispozitivul, care funcționează cu raze UV, nu produce vătămări ale ochilor și pielii, așa cum se întâmplă în cazul lămpilor UV. Mai mult, produsul are un preț excelent față de cele ale competitorilor.

Lămpile UV provoacă afecțiuni grave

În ultimul an, mai multe incidente grave au avut loc în școlile românești din cauza folosirii lămpilor UV pentru decontaminarea sălilor de clasă. Ultimul incident relevant de acest tip a avut loc pe 17 februarie a.c., într-o școală din Galați. Au fost afectați 14 copii în total. Pentru unul dintre ei, părinții au sunat la 112, pe alți trei, părinții i-au dus la Camera de gardă a spitalului din Galați, tuturor li s-a recomandat repaus.

Medicul Ionuț Beneșanu, de la Spitalul Județean Galați, a spus pentru Pro TV că lumina UV vizibilă „e ca flama la care te uiți prelung, ca o flamă de sudură. Asta este. Inflamarea pleoapelor superioare și inferioare, iritații, senzație de nisip în ochi”.

Medicul oftalmolog Corina Țăranu a declarat că “cea mai afectată este corneea, pentru ca apar modificări la nivelul corneei, aceste leziuni care sunt supărătoare. În lipsa tratamentului, pot duce la niște complicații.”

Cu un an înainte, într-o școală din Brașov, timp de mai bine de o oră, elevii, împreună cu profesorul, au fost expuşi radiaţiilor unei lămpi bactericide cu raze UV. Imediat după cursuri, elevii de clasa a şasea acuzau arsuri şi usturimi în zona ochilor. Peste 20 de copii au avut de suferit, în urma incidentului. Cinci dintre ei au ajuns la spital la secţia de oftalmologie, iar alţii au ajuns la cabinete medicale. Lămpile cu ultraviolete fuseseră cumpărate cu puțin timp înainte din fondul şcolii, în vederea prevenirii îmbolnăvirilor de gripă, potrivit Antena 1.

INSP: Lămpile UV, nerecomandate

În urma mai multor incidente similare, Institutul Național de Sănătate Publică a emis un comunicat de presă în care atrăgea atenția asupra pericolului folosirii lămpilor UV: “Institutul Național de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecția suprafețelor în unitățile de învățământ cu scopul limitării transmiterii COVID 19. Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție.

Utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafețelor din încăperi. Punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate și instruite în acest sens. În timpul funcționării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar, persoanele expuse dezvoltă reacții nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign).”

Beneficiile UV, dar fără pericol, într-un dispozitiv nou

O companie românească, însă, a creat și produs un dispozitiv care reușește să furnizeze toate beneficiile decontaminării aerului cu UV, dar fără a pune în pericol sănătatea umană. Pe scurt, dispozitivul folosește tot raze UV care ucid nu doar SARS-CoV-2, ci și multe alte bacterii și virusuri, dar razele UV nu sunt expuse vederii.

Dispozitivul creat de compania românească este un cilindru din inox alimentar/sanitar care se montează pe tavane, la o înălțime de minimum 2,4 metri. La capete, cilindrul are suprafețe plane cu fante îndreptate în sus, astfel încât în nici un moment razele UV nu pot intra în contact cu ochii sau cu pielea persoanelor.

Principiul de funcționare este extrem de simplu: printr-un capăt al cilindrului intră aerul din încăperea în care dispozitivul este montat; aerul trece prin cilindru și, astfel, este supus acțiunii razelor UV, deci decontaminat, așadar SARS-CoV-2 este eliminat; aerul iese în încăpere pe la celălalt capăt al cilindrului, curat, în încăpere.

Potrivit lui Victor Cotrutz, co-fondator al companiei producătoare a dispozitivului, Alfa Tech Med Care, nu există nici riscul intoxicării cu ozon. “Unele dispozitive care emit raze UV produc și ozon, gaz care, peste anumite limite, este foarte toxic. Dispozitivul nostru, însă, nu produce ozon, deci poate funcționa 24 din 24 de ore, inclusiv în prezență umană, fără nici un fel de risc pentru sănătate”, a spus Cotrutz pentru Newsweek România.

Teste în spitale arată o eficiență de 99,99%

Victor Cotrutz a adăugat că dispozitivul Alfa Tech Med Care este, practic, singurul de acest tip care a fost și testat în România tocmai pentru efectele produse asupra SARS-CoV-2. Cotrutz a pus la dispoziția Newsweek România mai multe buletine de analiză efectuate într-o clinică pentru pacienți cronici din Iași, dar și din saloane a două spitale din Galați (Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Cuv. Parascheva”). Rezultatele sunt spectaculoase: atât în cazul SARS-CoV-2, cât și în cazul virusului gripal, al Enterobacter, al Escherichia coli și al multor altora, eficiența a fost de 99,99% după nici două ore de filtrare a aerului de către dispozitivul cu raze UV.

Victor Cotrutz/FOTO: Facebook/Victor Cotrutz

Și nu doar în cazul unor încăperi cu volum mic, de 100 de metri cubi, ci și al unor spații generoase, de peste 1.700 de metri cubi.

“Toate buletinele de analiză arată că dispozitivul este extrem de eficient în spații închise în care riscul este foarte mare ca SARS-CoV-2 să se răspândească prin aer, mediul predilect de răspândire a coronavirusului”, a adăugat Victor Cotrutz pentru Newsweek România.

Ghid INSP: Radiațiile UVC au cea mai mare eficiență germicidă

Siguranța folosirii dispozitivului Alfa Tech Med Care este confirmată inclusiv de un “Ghid privind recomandările de utilizare a aparatelor de dezinfecție cu radiații ultraviolete” al Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, subordonat INSP.

Ghidul arată că, “Din întregul spectru al radiațiilor ultraviolete, radiațiile UVC au cea mai mare eficiență germicidă. Totodată, aceste radiații pătrund doar în stratul superficial al pielii și al corneei și conduc la efecte reversibile la suprafața acestor țesuturi. Astfel, în cazul expunerilor accidentale, radiațiile UVC prezintă riscuri mai mici pentru sănătate, atât datorită adâncimii mai mici de pătrundere în piele și ochi, cât și datorită dozelor mai mici de expunere utilizate pentru distrugerea sau inactivarea microorganismelor. În concluzie, radiațiile UVC, în special cele din spectrul 240 – 280 nm, sunt cele mai potrivite pentru dezinfecție, atât ca eficiență a dezinfecției, cât și din punct de vedere al riscurilor pentru sănătate deoarece nu generează ozon.”

Dispozitivul funcționează deja într-un mall din București

Deși nu se află în producție de multă vreme, dispozitivul a atras atenția unui mare operator comercial privat, compania care administrează Băneasa Shopping City. Mall-ul a cumpărat deja mai multe dispozitive ale Alfa Tech Med Care care au și fost instalate în centrul comercial. “Alfatech este primul producător român care a putut oferi o soluție adaptată nevoilor noastre, și anume furnizarea de echipamente sanitare testate și cu eficiență dovedită împotriva SARS-CoV-2”, a spus Răzvan Marcu, Chief Commercial Officer, Băneasa Shopping City.

Dispozitiv de decontaminare aer cu raze UV în Băneasa Shopping City/FOTO: Alfa Tech Med Care

“Și anul acesta rămânem vigilenți și continuăm să facem eforturi pentru ca experiența vizitatorilor noștri să rămână în continuare una placută, relaxată, dar mai ales sigură.

Începând cu luna ianuarie, Băneasa Shopping City beneficiază de un nou sistem de filtre format din 9 echipamente, instalate în centrul comercial. Acestea sunt concepute pentru decontaminarea aerului în regim continuu 24h/7zile, atât împotriva SARS-CoV-2, cât și a altor virusuri sezoniere și agenți patogeni.

Dispozitiv de decontaminare aer cu raze UV în Băneasa Shopping City/FOTO: Alfa Tech Med Care

Apreciem eficiența și utilitatea sistemului de decontaminare a aerului, de aceea vom continua utilizarea acestuia și după încheierea crizei sanitare iar astfel clienții noștri să beneficieze de o experiență de shopping la cele mai înalte standarde de siguranță”, a detaliat Marcu pentru Newsweek România.

Concepție și producție made in Romania

Dispozitivul de decontaminare a aerului este un produs 100% românesc, începând cu concepția și terminând cu producția, după cum a explicat Victor Cotrutz: “Alfa Tech Med Care este asocierea dintre companiile românești Electroalfa și Greentek Lighting. Împreună am format un nou brand sub care am lansat produse benefice sistemului medical și nu numai. Valorile comune și experiența celor două companii în domenii diferite au făcut posibilă dezvoltarea și lansarea unei game de produse care să ajute în lupta cu epidemia de SARS-CoV-2 precum echipamentele de decontaminare a aerului pe baza de radiații UV-C, produse de noi în România. Alfa Tech Med Care este primul producător român care lansează produse medicale utilizând radiații UV-C a căror eficiență este dovedită prin studii și cercetări medicale (echipamentele sunt dezvoltate cu sprijin academic de la Universitatea de Medicina și Farmacie <Gr.T.Popa> din Iași).”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te