Minune: un bărbat de 46 de ani s-a vindecat de sărbători de o tumoră de 8 centimetri pe creier

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 31.12.2023 - 13:33
Un bărbat de 46 de ani s-a vindecat de sărbători de o tumoră de 8 centimetri pe creier Foto: facebook/Spitalul de Neurochirurgie Iași

Un bărbat de 46 de ani s-a vindecat de sărbători de o tumoră de 8 centimetri pe creier

SHARE

Constantin Sofrone, un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Târgu Neamţ, a fost adus la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi pentru că avea dureri de cap insuportabile şi stări de ameţeală severe.

După ce i-au efectuat investigaţii de specialitate, neurochirurgii au constatat că bărbatul avea o formaţiune tumorală cerebrală de dimensiuni impresionante care îi puneau viaţa în pericol.

În ciuda gravităţii situaţiei, bărbatul şi-a dat acordul pentru a fi operat de neurochirurgii ieşeni, scrie Observatorul.

Un bărbat de 46 de ani s-a vindecat de sărbători de o tumoră de 8 centimetri pe creier

"Pacientul s-a adresat clinicii noastre pentru un sindrom de hipertensiune intracraniană, dureri de cap şi vărsături, ceea ce noi numim sindrom de lob frontal.

În spital i s-au făcut investigaţii neuroimagistice la nivelul spitalului şi s-a descoperit prezenţa unei tumori de mari dimensiuni, de aproximativ 8 centimetri diametru, care era localizată la nivelul lobului frontal, pe partea dreaptă.

Citește și: Lista spitalelor de stat unde te poți programa online. Numărul lor va crește în perioada următoare

Am decis să intervenim microchirurgical. S-a reuşit o rezecţie completă a acestei leziuni, până la baza de inserţie a tumorii.

Din fericire, este o tumoră benignă iar actul chirurgical este considerat ca fiind curativ. 

Din momentul de faţă, tânărul pacient este considerat vindecat", a declarat coordonatorul echipei care a efectuat operaţia, dr. Lucian Eva, care este şi managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Medicii cred că e un miracol că pacientul a supraviețuit până acum

Medicii care au efectuat intervenţia chirurgicală spun că au avut de înfruntat numeroase provocări în timpul operaţiei şi că este un miracol că pacientul a reuşit să supravieţuiască până acum.

"Provocarea majoră o reprezintă faptul că este un tânăr care trebuie să iasă de pe masa de operaţie fără niciun deficit, nici motor, nici psihic, iar asta înseamnă că modul în care scoţi acea tumoră trebuie să fie cu nişte gesturi de fineţe, de disecţie din creierul din jur, astfel încât să nu-i afectezi funcţiile.

Asta este cea mai mare provocare pe care o ai ca neurochirurg în sala de operaţie şi, bineînţeles, să nu-i afectezi vasele importante.

Citește și: Mai multe analize medicale gratuite, de la 1 iulie. Cine beneficiază de aceste facilități

Ea era situată şi era dezvoltată pe peretele unui vas important al creierului, care se numeşte sinus longitudinal anterior. 

Este o venă extrem de importantă, care dacă ar fi fost lezată putea să îi provoace daune majore.

Acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă s-ar fi întâmplat, noi avem experienţa necesară, putem reface structura anatomică normală a acestei structuri vasculare, fără ca pacientul să aibă deficite. 

Am avut câteva cazuri în care am avut aceste incidente şi lucrurile s-au rezolvat foarte bine pentru pacient", a declarat dr. Lucian Eva, coordonatorul echipei medicale care a efectuat această intervenţie chirurgicală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te