Un bărbat a „păcălit” sistemul și a avut o pensie de 15.000 €. Se judecă și după moarte pentru bani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.10.2022 - 17:11
Gheorghe Bălășoiu a murit în iulie 2021- Foto: Youtube

Gheorghe Bălășoiu a fost funcționarul cu cea mai mare pensie din România. Anul trecut, a murit la vârsta de 73 de ani. Ultima sa pensie a fost de 78.634 lei. Astăzi, rudele sale se judecă cu Statul român pentru 100.000 de lei.

SHARE

Gheorghe Bălășoiu a lucrat în Magistratură, apoi a fost șef al Penitenciarului Colibași.

În 2005, înainte de a ieși la pensie, a fost încadrat ca procuror, deși a lucrat la Curtea de Apel Pitești doar două săptămâni.

În 2017, Bălășoiu lua o pensie de peste 34.000 de lei. Ulterior, în urma legilor promovate de PSD, pensia a crescut aproape anual, ajungând în jur de 78.000 lei (aproape 15.000 de euro).

Pe vremea când era director al Penitenciarului Colibași, în noaptea de 4 spre 5 martie 2000, 6 deținuți au reușit cea mai spectaculoasă evadare din istoria recentă a României. A fost prima și singura evadare din penitenciarul de maximă siguranță Colibași, cu excepția unui alt deținut de aici care în 2015 a fugit de la un spital unde fusese dus sub escortă pentru tratament.

Povestea evadării celor șase deținuți periculoși de la camera 402 a făcut senzație în presa de atunci, fiind comparată cu povestea Contelui de Monte-Cristo. Pușcăriașii s-au folosit de câteva simple lame de ras pentru a tăia gratiile și a săpa un tunel pe sub zidurile din beton ale închisorii.

După ce au ieșit din celule au trecut de două garduri de sârmă ghmipată, îndepărtând firele și apoi au trecut pe sub gardurile din beton printr-o gaură prin care observaseră că pătrund câinii. Ei au lărgit respectivul „tunel” tot cu ajutorul lamelor de ras.

Scandalul care a urmat a fost unul enorm și chiar dacă evadații au fost prinși după câteva luni, toată lumea se aștepta ca Bălășoiu să fie demis. Nu s-a întâmplat așa, el rezistând în funcție încă cinci ani datorită relației bune pe care o avea cu Emilian Stănișor, fost director general al Direcției Generale a Penitenciarelor.

Abia în 2005, Gheorghe Bălășoiu a fost demis, după ce Monica Macovei a ajuns Ministru al Justiției și l-a numit pe Marius Iacob șef la Administrația Națională a Penitenciarelor. Acesta a dispus un control la Penitenciarul Colibași în urma cărora au fost reclamate mai multe nereguli.

Presa vremii scria că Gheorghe Bălășoiu ar fi decontat suma de 400 milioane lei pentru construcția a două foișoare, imediat după marea evadare din 2000, însă acestea apăreau doar pe hârtie. În realitate, ele nu ar mai fi fost niciodată executate. România Liberă scria atunci că Bălășoiu ar fi reușit chiar să-și ridice o vilă ”din banii de bugetar” în cei 8 ani cât a fost director la Penitenciarul Colibași.

Impozitare greșită

În 2021, Gheorghe Bălășoiu s-a stins din viață, la 74 de ani, din cauza unor probleme cardiace. Averea magistratului a revenit fiicei acestuia, care locuiește la Timișoara și soției supraviețuitoare. 

Maria Bălășoiu, soția sa, și-a asumat și un litigiu pe care partenerul ei de viață în avea cu Statul român. Mai exact, fostul procuror din perioada comunistă chemase în instanță Casa Județeană de Pensii, pe motiv că instituția i-a retras abuziv mai bine de 100.000 de lei, în urma unei recalculări a impozitului pe uriașa lui pensie, scrie Fanatik.

„În motivarea cererii, contestatorul a arătat în esenţă că, urmare a punerii în executare a deciziilor emise de Casa Judeţeană de Pensii Argeş la data de 28.01.2019 prin care a fost actualizată pensia de serviciu în conformitate cu prevederile art. 85 alin.(2) din legea … începând cu datele de 09.04.2015, 01.12.2015 şi 01.01.2018 i s-a virat în cont la data de 13.03.2019 suma de 328.349 lei, din care suma de 66.701 lei reprezintă pensia pentru luna curentă, iar suma de 261.648 lei reprezintă diferenţele de venituri din pensie pentru perioadele anterioare asupra cărora s-a aplicat o cotă de impozit de 16%.

Ulterior, la data de 31.07.2019 i s-a virat în cont încă o sumă de bani de 109.193 lei în urma cererii sale înregistrată sub nr. … din 25.06.2019 prin care a solicitat să se aplice o cotă de impozit de 10% potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii conform art. 101 alin. 3 şi 8 din Codul fiscal”, se arată în cererea depusă de Bălășoiu în instanță. 

Citește și: Deputat AUR a vorbit 51 secunde și a încasat 50.000€, primii lui bani munciți. Întreținut de părinți

După ce a efectuat cele două plăți, Casa Județeană de Pensii și-a dat seama că a greșit calculul și a dispus „constituirea în sarcina beneficiarului a debitului de 109.192 lei, suma încasată necuvenit se va recupera de la beneficiar, conform art 181 din legea nr 263/2010”.

Citește și: Arena Națională: 4,5 milioane€ cheltuieli/an. Romprest, acuzată de un miliard prejudiciu, face curat

Judecătorii au stabilit, însă, că modul de calcul aplicat de Casa Județeană de Pensii Argeș, ca urmare a unei adrese a Casei Naționale de Pensii Publice, este greșit și încalcă legea.

În aceste condiții, instanța a decis ”repararea în integritate a prejudiciului suferit de contestator”, urmând ca sumele reținute să-i fie restituite și actualizate cu indicele de inflație. Mai mult, casa de pensii trebuie să plătească și dobândă penalizatoare legală, la data plății efective.

Soluția Tribunalului Argeș a fost pronunțată în februarie 2022, la șapte luni de la moartea lui Gheorghe Bălășoiu, după ce soția acestuia a preluat litigiul în calitate de moștenitor legal.

În mai 2022, Casa Județeană de Pensii Argeș contestat decizia, iar procesul urmează să se reia la Curtea de Apel Pitești, la sfârșitul lunii noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te