UE reacționează cu „îngrijorare serioasă” după excluderea lui Danileț din magistratură

DE Daniel Toșa | 15.12.2021 - 14:22
UE reacționează cu „îngrijorare serioasă” după excluderea lui Danileț din magistratură/FOTO: Facebook/Cristi Danileț - judecător

Comisia Europeană și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” după excluderea judecătorului Cristian Danileț din magistratură din cauza unor filmulețe postate pe rețelele sociale. „Situația va fi monitorizată în MCV”.

SHARE

FB: Judecătorul Danileț spune că a fost exclus din magistratură de CSM din cauza unor filmulețe postate pe TikTok.

„Urmărim cu serioasă îngrijorare ultimele evoluții privind măsurile disciplinare împotriva judecătorilor români. Asigurarea independenței judecătorilor este o obligație a statelor membre în temeiul tratatelor și un element cheie al statului de drept”, arată un comunicat al Comisiei Europene”.

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

„Consiliul Superior al Magistraturii, a cărui sarcină este apărarea independenței justiției, este responsabil de aplicarea regulilor privind libertatea de exprimare a magistraților, privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, precum și a normelor care se aplică vieții private.

Rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare au ridicat și preocupări structurale legate de Inspecția Judiciară, care rămân de rezolvat”, potrivit comunicatului.

„Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape această situație - inclusiv alte cazuri în curs - în contextul Mecanismului de cooperare și verificare și al raportului privind statul de drept”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Premierul despre incidentul cu soții Șoșoacă: „inacceptabil”, „trebuie clarificat de urgență”

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat luni că CSM a decis excluderea sa din magistratură din cauza a două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok despre care magistratul spune că reflectă viața sa privată și nu au legătură cu justiția.

Cristi Danileț a mai spus că va contesta decizia CSM la Înalta Curtea de Casație și Justiție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.