De la 1 august 2025, achiziția unei locuințe va deveni mult mai scumpă pentru românii care visează la un apartament nou. TVA-ul la imobile crește de la 5% la 19%, ceea ce înseamnă automat un preț final mai mare și un credit mai dificil de obținut.
TVA mai mare la locuințe de la 1 august. Taxa de 6.000 de euro devine brusc 25.000 de euro
Cei care intenționează să cumpere un apartament cu două sau trei camere vor fi nevoiți fie să împrumute mai mult de la bancă, fie să reducă din pretenții.
„Acum 2 ani, când cota de TVA era 5% pentru locuinţele de maxim 120.000 de euro. Dacă era 21%, în loc de 6.000 de euro TVA şi 126.000 total, ar fi venit cam 145.000 în total, vreo 25.000 TVA", a explicat Alexandru, un cumpărător din 2023.
Sursa foto: Profimedia images
Diferența de preț este considerabilă: o taxă de 6.000 de euro devine 25.000 de euro, ceea ce afectează dramatic capacitatea de cumpărare.
„Clienţii care, în perioada următoare, nu îşi vor mai putea permite să acceseze o locuinţă nouă [...] să aştepte şi să găsească modalităţi de finanţare a acestor creşteri de preţ”, a spus Bogdan Gubandru, directorul operaţional al unui dezvoltator imobiliar.
Cât va costa de la 1 augut un apartament care costă astăzi 90.000 de euro+TVA
Un apartament cu două camere costă acum în jur de 90.000 de euro + TVA, iar unul cu trei camere ajunge la 110.000 de euro + TVA. „Există o condiţie de achiziţie de 20% din avans”, a precizat Georgian Dascălu, reprezentant de vânzări.
Pentru mulți români, însă, acest avans este greu de strâns. Iar băncile nu vin cu soluții viabile, în condițiile în care cheltuielile gospodăriilor cresc și din alte surse – TVA-ul mărit la alimente și acciza mai mare la carburanți.
Astfel, cine vrea o casă nouă va trebui să mai aştepte, să strângă avansul un an şi jumătate în plus. Mai apoi, există riscul ca banca să nu-i acorde finanţarea sau să îi dea un credit mai mic, ceea ce s-ar traduce în locuinţe cumpărate la periferie sau care să aibă o suprafaţă mai mică.
Pe lângă prețurile în creștere, și dobânzile bancare urcă.
„Pentru clienţi, ratele vor deveni mai greu de suportat”, a spus Irina Savu, expert în soluții bancare.
Ce salarii sunt necesare pentru un credit ipotecar în 2025
- Cluj: minimum 8.500 lei net
- Brașov: 6.800 lei net
- București: cel puțin 6.000 lei net
„Vom vedea o încetinire a ritmului de vânzare a acestor tipuri de locuinţe. Şi un proces decizional mai lung. Pentru că aceste sume vor trebui absorbite în preţ şi suportate de cumpărătorul final”, a mai precizat Bogdan Gubandru.
Românii care vor să beneficieze încă de TVA redus la 9% mai au la dispoziție câteva zile: până la 1 august trebuie semnat un antecontract și achitat un avans de minimum 20% din valoarea locuinței.