UE cere „reciprocitate” SUA şi Chinei în ceea ce priveşte călătoriile în contextul COVID

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.06.2021 - 17:23
UE cere „reciprocitate” SUA şi Chinei în ceea ce priveşte călătoriile în contextul COVID. / Foto: ec.europa.eu

Uniunea Europeană (UE) cere reciprocitate SUA în materie de primire a turiştilor europeni, inclusiv în ceea ce priveşte carantina, în cadrul relaxării restricţiilor legate de COVID-19, a declarat comisarul european pentru Piaţă Internă, Thierry Breton, informează AFP.

SHARE

Cele 27 de state membre UE au convenit ca începând cu 19 martie să permită intrarea în UE a călătorilor din ţări terţe care au primit schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, autorizată la nivel european. Călătorii trebuie să fie pe deplin vaccinaţi cu cel puţin 14 zile înainte, cu cele două doze de Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca sau cu doza unică de vaccin produs de Johnson&Johnson.

Bruxellesul a propus să nu existe nici testare, nici carantină pentru persoanele pe deplin vaccinate, însă aceste decizii sunt în final la latitudinea fiecărui stat membru.

Citește și: Călători români, bulgari sau francezi, vânați și reținuți pe aeroporturile din Londra

Franţa, de exemplu, care din 9 iunie va deschide accesul pentru călători în funcţie de un cod-culoare, va continua să ceară un test negativ (PCR sau antigen) de la călătorii ce vor veni inclusiv din SUA, indiferent dacă aceştia sunt sau nu vaccinaţi.

Thierry Breton a declarat că va avea "în această seară o convorbire cu omologul (său) american, responsabilul pentru vaccinurile americane, pentru a discuta tocmai această problemă", privind primirea americanilor în Europa şi invers.

Citește și: Climatolog, despre recentele ploi abundente: Încălzirea globală favorizează inundațiile rapide

"Primim deja turişti americani începând din momentul în care ei sunt vaccinaţi, începând din momentul în care ei au primit cele două doze şi s-au scurs 15 zile (de la vaccinare). Insist că dorim reciprocitate şi eu voi discuta despre aceasta în curând, pentru că, deocamdată, încă avem carantină în SUA" pentru europeni, a declarat comisarul UE.

În ceea ce priveşte China, Breton a declarat: "Urmărim evoluţia pandemiei. Şi aici există reciprocitate. Trebuie efectiv ca din momentul în care primim turişti chinezi să existe aceeaşi reciprocitate, într-o situaţie comparabilă".

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.