VIDEO Torționarul urșilor din Arad chinuie bietele animale de 29 de ani și nu i se întâmplă nimic

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 08.03.2021 - 15:36
Torționarul urșilor din Arad chinuie bietele animale de 29 de ani în cuști de câțiva metri pătrați Foto: millionsoffriends.org
Acestea sunt cuștile în care torționarul urșilor din Arad chinuie bietele animale de 29 de ani Foto: millionsoffriends.org

În 1992, arădeanul Gheorghe Cilan cumpăra doi urși – femelă și mascul – de la Grădina zoo din Arad. Atunci era legal. Bărbatul a înghesuit urșii într-o baracă de 40 de metri pătrați și i-a lăsat să se înmulțească. Crescătoria ilegală funcționează și astăzi.

SHARE

„I-am salvat să nu moară de foame”, spunea Gheorghe Cilan, în 2014. Însă urșii au fost închiși într-o baracă ruginită, de 40 de metri pătrați, în gospodăria sa de la marginea localității Fântânele, aflate la 10 kilometri de Arad. 

Citește și

Interlopul Rechinu apără un jurnalist mexican amenințat cu moartea. Ce a dezvăluit Victor Flores

În 2009, într-un ziar din Arad, se apărea un următorul anunț: „Vând pui urși carpatini în vârstă de 3 luni , sex masculin a patra generație în captivitate, crescuți și îngrijiți în casă în condiții excepționale. Sunt foarte prietenoși și jucăuși , totul depinde de cei care îi îngrijesc și îi hrănesc. Relații dupe orele 20:30”.

Citește și

Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență

La numărul de telefon afișat a răspuns soția lui Cilan. Acesta vindea puii de urs cu lejeritatea cu care sunt vânduți puii de câine, cu toate că deținerea și vânzarea animalelor sălbatice este interzisă prin lege, consemnează Asociația Milioane de Prieteni.

Bărbatul a vrut să vândă cu 12.000 de euro un pui de urs unor jurnaliști francezi

Acum șapte ani, o echipă de jurnaliști francezi de la TF1 a filmat cu camera ascunsă cum era negociată vânzarea a doi urși din ferma clandestină a lui Cilan. Bărbatul voia 12.000 de euro pentru doi urși pe care se angaja să îi transporte până în Franța.

„În România, încă mai există crescătorii clandestine. Unii câștigă mulți bani din vânzarea urșilor”. Așa își începeau, în 2014, jurnaliștii francezi reportajul în țara noastră. Ziariștii au mers, însoțiți de un român, în comuna Fântanele din Arad unde s-au dat drept turiști bogați, interesați să cumpere un urs.

Imaginile erau de groază. Un urs era ținut închis într-o cușcă etajată, de câțiva metri pătrați, în bătaia soarelui.  În interiorul fermei, erau șase urși adulți, în cuști de vreo zece metri pătrați.

„Aștia sunt cei mai mici, au în jur de trei ani și jumătate”, îi recomanda proprietarul vizitatorilor.

Bărbatul le-a povestit jurnaliștilor sub acoperire că a cumpărat doi urși când Grădina Zoologică din Brașov a intrat în faliment. În 1993, a apărutînsă, o lege care interzicea deținerea urșilor bruni în toată Europa.
 

Îi vindea ca pe câini

După interdicție, ar fi trebuit să îi predea unei grădini zoologice, dar el a preferat să facă o crescătorie clandestină și să se îmbogățească.

Jurnaliștii francezi notau că cei doi urși s-au înmulțit, iar proprietarul ar fi vândut câțiva pui. De altfel, în filmarea cu camera ascunsă, omul cerea 12.000 de euro pentru două animale și îi asigura pe francezi că le poate transporta legal:

- Cât o fi?

- Fără probleme, după cum ești îmbrăcat se pare că ai mulți bani.

- Haha..

- Eu mă ocup de hârtii, la București. Ca pentru un câine. Pașaport, absolut tot. O să îl punem într-un camion, eventual într-o cușcă. Sunt în jur de 24 de ore de drum, deci voi fi obligat să-l adorm, spune proprietarul.

Dosar penal în 2014, sistat în 2015 

Potrivit Asociației „Milioane de Prieteni” din Brașov, bărbatul a fost primul proprietar de urși din România urmărit penal. În 2014, Judecătoria Arad a aprobat cercetarea bărbatului, însă un an mai târziu procurorii au sistat ancheta penală pentru că a fost modificat Codul Penal, iar deținerea de animale sălbatice nu mai reprezenta o infracțiune.

Doi urși sunt și astăzi în cuștile groazei

Însă, conform ordinului ANSVSA 31/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor “în cazul în care animalul sălbatic nu poate fi reteritorializat, acesta va fi încredinţat unor rezervaţii specializate, în colaborare cu organizaţiile de protecţie a animalelor”.

În cuștile din acea gospodărie sunt și astăzi doi urși, potrivit unui răspuns pe care l-a primit Asociația „Milioane de Prieteni” de la Garda de Mediu Arad.

 

Citește și

VIDEO Sexy PRM-ista de la AUR, arestată în dosarul prostituatelor din Tenerife: Am aflat cu stupoare

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te