„Categoriile de personal din cadrul entităţilor publice și private prevăzute la alin.(1) şi (2), beneficiază de 10 testări antigen rapide/lună, pentru o perioadă de maximum 2 luni după data intrării în vigoare a prezentei legi, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi”, este amendamentul propus de PSD la proiectul de lege privind introducerea certificatului verde în România.
Practic, românii care nu vor să se vaccineze ar avea dreptul la 20 de testări gratuite, în varianta propusă de social-democrați.
PNL susține încă ca testarea gratuită să fie susținută de stat doar pentru o singură lună, cea de după intrarea în vigoarea a legii, ca să aibă timp cei vizați să se vaccineze și să obțină certificatul verde.
Costurile testării gratuite
Testarea gratuită va descuraja vaccinarea, scepticii nu se vor mai vaccina, pentru că se pot testa mereu pe banii statului. Dacă ar trebui să plătească testele, ar opta pentru vaccinare, este viziunea specialiștilor din domeniu.
În plus, testele gratuite trebuie plătite de cineva. În acest caz de statul român. În varianta propusă de PSD, de la bugetul public s-ar cheltui circa 200 milioane lei, respectiv 40 milioane euro pe 2 luni de zile, arată un calcul al Guvernului.
În plus, pe lângă costurile financiare, testarea gratuită va avea și costuri de ordin medical. România a reușit cu greu să vaccineze 40% din populație. De când legea certificatului verde a fost respinsă de Senat, numărul românilor care au primit doza I de vaccin este în continuă scădere.
Specialiștii avertizează că, prin plata de către stat a testării gratuite, interesul pentru vaccinare va scădea și mai mult, pentru că din moment ce oamenii nu sunt siliți să plătească testele, și sunt gratuite, vor fi descurajați să se vaccineze.