Tensiuni între Iohannis și Orban, după ce premierul a sfidat cererile președintelui (G4Media)

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.04.2020 - 16:24
Foto: Euractiv.ro

După decizia premierului Ludovic Orban de a trece peste cuvântul președintelui Klaus Iohannis pe două teme majore, acordul cu Biserica Ortodoxă și salariile bugetarilor, între Palatul de la Cotroceni și Palatul Victoria au început să apară tensiuni.

SHARE

Potrivit G4Media.ro, tema care a tensionat extrem de tare relația dintre Iohannis și Orban e acordul între ministrul de Interne, Marcel Vela, și Patriarhul Daniel. Vela i-ar fi transmis premierului Orban dorința de a face un acord cu șeful BOR, Orban a fost de acord și i-a transmis ministrului său că îl va infoma pe președinte. De aceea Vela și-a permis să spună miercuri în intervenții la Digi 24, Antena și Realitatea TV că președintele știa de acord, deși, potrivit surselor G4Media.ro, nu a existat o discuție directă în Vela și Iohannis.

Ca rezultat, Iohannis a avut una dintre cele mai nervoase răbufniri la adresa guvernului și, într-o scurtă declarație de presă de la Cotroceni, a anunțat că cere modificarea acordului cu BOR și a folosit o formulare de o duritate necaracteristică pentru a caracteriza efectele acordului: ”Dragi români, indiferent ce vă spun unii și alții, eu vă spun Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!”.

Președintele Iohannis și mai mulți miniștri au argumentat săptămâna trecută, într-o ședință la Cotroceni, împotriva tăierii veniturilor la bugetari și demnitari, arătând că impactul bugetar e nesemnificativ și măsura e ilogică din punct de vedere economic.

Premierul Orban nu a ținut însă cont și, pe 8 aprilie, a declarat la B1 TV că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus și efectelor sale vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți care au asigurat funcționarea repectivelor instituții.

El a întărit ulterior decizia în alte interviuri și declarații de presă în care a nuanțat măsura, spunând că nu li se va aplica profesorilor, angajaților din mediul sanitar și din sistemul de siguranță.

Ordonanța nu a fost adoptată însă nici până acum, iar ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat pe 13 aprilie că nu există un asemenea proiect și nici nu îl susține. A fost una dintre puținele dăți în care un ministru l-a contrat public pe premier, explicația fiind că ministrul Cîțu era în temă cu opoziția Cotroceniului față de tăierile de salarii în mediul public.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -