Taxa de un euro pentru turiștii români care pleacă în vacanță în străinătate. La ce va folosi suma

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 26.09.2023 - 23:41
7,2 milioane de € vor să obțină șefii din turism de la Românii care își petrec vacanța peste hotare Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Românii care își fac concediile în străinătate ar putea plăti o taxă în plus când își cumpără vacanța. Asta, pe lângă taxa turistică aplicată de către țara de destinație. Propunerea aparține Federației Patronatelor din Turismul Românesc, care lansează suma de un euro de persoană.

SHARE

Românii care își fac concediile în străinătate ar putea plăti o taxă în plus când își cumpără vacanța. Asta, pe lângă taxa turistică aplicată de către țara de destinație. 

Propunerea aparține Federației Patronatelor din Turismul Românesc, care lansează suma de un euro de persoană, conform digi24.ro.

Agențiile vor colecta taxa de la români, iar banii strânși ar uma să fie folosiți pentru promovarea României. Mai mult, se ia în calcul să fie taxați și turiștii care își fac vacanța pe cont propriu și nu sunt clienți ai agențiilor de turism.

Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc care lucrează la un astfel de proiect, a declarat la Digi24 că ar putea fi vorba de o taxă de un euro pentru orice român care își face vacanța în străinătate.

Taxa de un euro pentru turiștii români care pleacă în vacanță în străinătate. La ce va folosi suma

„În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe, cei care vin, o fac întâmplător. Am pornit de la modelul de succes al Turciei care are buget de promovare de 225 milioane de euro până în 2028, în timp ce România are anul acesta buget de 3 milioane de euro.

Ne-am gândit ca fiecare turist român care pleacă din țară să participe la promovarea României. A fost un model de succes acum 30 de ani când din TVA, 3% se ducea în promovarea turismului.

Citește și: Bugetarii își pot face planuri de concediu pe tot anul: Până la ce dată se dau vouchere de vacanță

Avem mai multe variante, una e să se plătească suplimentar o taxă modică. În Turcia se plătesc 12 euro de persoană.

Noi am vrea ca aceste sume să fie deduse dintr-un impozit al agenției respective, să plătească mai puțin TVA, dar banii să aibă destinație precisă, nu să se ducă undeva unde să nu știe nimeni de ei.  Ne gândim la un euro.

Încercăm să găsim o modalitate ca să fie echitabil pentru toată lumea. Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online, de companii aeriene”, a declarat Dragoș Răducan.

7,2 milioane de români au „fugit” în vacanță în străinătate în 2023, 4,348 milioane de persoane s-au cazat în România

În ciuda inflației și a prețurilor din ce în ce mai mari, apetitul românilor pentru vacanțe și mai ales pentru călătorii în străinătate se află pe un trend crescător sănătos. În primele 5 luni din 2023, peste 7,2 milioane de români au „fugit” în vacanță în străinătate.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 5 luni ale anului de 7,271 milioane de persoane, în creştere cu 20,2% comparativ cu perioada 01.01 - 31.05.2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Citește și: Ce trebuie să știe un angajat dacă pleacă în vacanță cu mașina firmei. Ce prevede Codul muncii

Și turismul în România este pe creștere. Dacă peste 7,2 milioane de români au „fugit” în vacanță în străinătate în primele 5 luni din 2023, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din România (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2023, au însumat 4,348 milioane de persoane, în creştere cu 20,4% faţă de perioada similară din 2022, conform INS. 

Din numărul total de sosiri, în primele cinci luni din 2023, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 83,2%, în timp ce sosirile turiştilor străini 16,8%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te