Țara unde cetățenii au trecut la ora de vară dar guvernul refuză. A fost haos total

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.03.2023 - 18:01
Stres din cauza schimbării orei (imagine caracter ilustratiuv) Foro Pixabay.com

Oamenii din Liban s-au trezit duminică pe două fusuri orare, pe fondul unei dispute între autoritățile politice și religioase privind momentul în care ar trebui schimbată ora.

SHARE

Oamenii din Liban s-au trezit în două fusuri orare rivale, pe fondul unei dispute între autoritățile politice și religioase privind momentul în care ar trebui să se schimbe ora.

Prim-ministrul interimar Najib Mikati a anunțat că vara va începe la sfârșitul Ramadanului luna viitoare, permițând musulmanilor să întrerupă postul zilnic mai devreme, scrie BBC.

Dar autoritățile creștine au spus că vor schimba ceasurile în ultima duminică din martie, așa cum se întâmplă în majoritatea anilor.

Țara unde cetățenii au trecut la ora de vară dar guvernul refuză. Multe afaceri au urmat exemplul

Disputa ilustrează diviziuni profunde într-o țară în care facțiunile creștine și musulmane au purtat un război civil la sfârșitul anilor 1970 și 1980 și unde pozițiile politice sunt împărțite între grupurile religioase.

Joi, premierul Mikati, un musulman sunit, și-a anunțat decizia de a amâna începerea programului de vară până la miezul nopții pe 20 aprilie.

Citește și: Țara unde cetățenii au trecut la ora de vară dar guvernul refuză

El nu a dat un motiv pentru mutare, dar mulți comentatori o consideră o modalitate de a-și crește popularitatea în timpul Ramadanului. Luna sfântă a musulmanilor a început pe 22 martie și se încheie pe 21 aprilie.

Dacă ora rămâne neschimbată, musulmanii își vor putea întrerupe postul cu o oră mai devreme, în jurul orei 18:00 în loc de 19:00, ora apusului soarelui.

Dar influenta biserică creștină maronită din Liban a spus că va ignora decizia, considerând-o „surprinzătoare”.

Citește și: Noaptea în care vom dormi cel mai mult. România se pregătește să treacă la ora de iarnă

Mai multe organizații majore libaneze au decis, de asemenea, să o ignore. Două canale de știri, LBCI și MTV, și-au înaintat ceasul duminică devreme.

Middle East Airlines, transportatorul național, a decis asupra unui compromis. A spus că ceasurile și alte dispozitive vor rămâne iarna, dar orele de zbor vor fi ajustate pentru a evita perturbarea programelor internaționale.

De asemenea, a existat confuzie pentru utilizatorii de telefoane mobile și alte dispozitive electronice care trec automat la ora de vară, întrucât mulți operatori nu au fost anunțați de întârziere la timp.

Autorul și expertul regional din Beirut, Kim Ghattas, a scris pe Twitter că mișcarea bruscă a guvernului „aruncă în dezordine totală planurile de călătorie, apelurile cu zoom și actualizările automate ale orelor de telefon”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te