Sute de credite cu acte false făcute cu poze furate de pe Internet. Prejudiciu, peste 1.000.000 lei

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.10.2023 - 08:59
Poliția a descins peste hoții de identitate Foto: captură video Poliția Română

Sute de români au fost păgubiți după ce o grupare infracțională le-a furat pozele de pe internet și a contractat credite de la IFN-uri în numele lor.

SHARE

Infractorii au descoperit noi metode de a face rost de bani ilegal. Unii au copiat poze și date personale de pe internet și au falsificat cărți de identitate. Cu acestea au contractat credite în numele persoanelor cărora le-au furat identitatea.

Sunt sute de credite luate astfel. Victimele aflau abia când erau contactate să plătească împrumutul. 

Sute de credite cu acte false făcute la IFN cu poze de pe Facebook. Prejudiciu, peste 1.000.000 lei

”La data de 11 octombrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, pun în executare 14 mandate de percheziție domiciliară, în județele Timiș, Brașov, Dâmbovița, Gorj, Mehedinți, Ilfov și în municipiul București, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Citește și: Percheziții la Ministerul Sănătății. Ofițerii DGA și procurorii au descins în timpul unui concurs

Din cercetări a reieșit că, în perioada octombrie 2022 - ianuarie 2023, ar fi fost utilizate 73 de cărți de identitate reale și 160 de cărți de identitate falsificate. Cu ajutorul acestora, s-ar fi obținut 233 de credite online, cauzând un prejudiciu de 1.079.300 de lei.

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, vor fi conduse peste 10 persoane, în vederea audierii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Unității Centrale de Analiză a Informaţiilor, ai serviciilor de investigații criminale și al luptătorilor serviciilor pentru acțiuni speciale din Timiș, Brașov, Dâmbovița, Gorj, Mehedinți, București și Ilfov.

Citește și: Percheziții DNA la sediul central al Poliției Române. Se verifică achiziții din timpul pandemiei

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmis Poliția Română.

S-au inspirat de pe TikTok

Conform surselor Newsweek, persoanele bănuite, salvau pozele de pe Facebook, falsificau cărțile de identitate și trimiteau e-mail la societăți care acordă împrumuturi ( instituții financiare nebancare) doar cu poza de buletin, iar persoanele vătămate se sesizau când aflau că au credite pe numele lor.

Persoanele bănuite documentau metoda folosită de pe internet (TikTok), de unde se inspirau cum să falsifice buletinele și cum sa trimită către ifn-uri datele pentru a obține credite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te