Sute de australieni au primit rezultate false la testul de depistare a Covid-19

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.12.2021 - 15:54
Sute de australieni au primit rezultate false la testul de depistare a Covid-19/FOTO: Unsplash

Sute de australieni au primit rezultate false la testele de depistare a Covid-19 făcute de un laborator din Sydney. Ei au fost anunțați că rezultatul testelor a fost negativ, cu toate că aceștia se îmbolnăviseră de COVID-19, informează BBC.

SHARE

Eroarea, care a avut loc în perioada Crăciunului, s-a datorat unei „erori de procesare a datelor”. Laboratorul SydPath și-a cerut scuze și a spus că greșeala, care a afectat 886 de oameni, a fost posibilă din cauza volumului „fără precedent” de teste efectuate.

Unii dintre cei afectați au spus că din cauza rezultatelor eronate s-ar putea să-i fii infectat și pe alți membri ai familiei pentru că nu știau că au COVID-19. Incidentul a avut loc în contextul în care Australia se confruntă cu tot mai multe infectări cu noua variantă super-contagioasă Omicron, care s-a extins în toate statele și teritoriile țării.

Inițial, laboratorul din Sydney a recunoscut că 400 de oameni au fost informați în mod eronat, chiar de Crăciun, că rezultatul testelor lor a fost negativ, deși aveau COVID-19. Mai târziu, SydPath a anunțat că alte sute de oameni au primit rezultate negative cu toate că probele lor nu fuseseră încă evaluate. Marți, 486 de oameni din acest grup au fost confirmați ca fiind pozitivi.

Citește și: Studiu sud-african: Omicron îmbunătăţeşte imunitatea neutralizantă împotriva variantei Delta

În cea mai recentă declarație, laboratorul din Sydney spusese că a făcut trecerea de la un sistem automat la unul manual, din cauza creșterii volumului de muncă.

„Din păcate... a fost făcută o simplă eroare de procesare a datelor care a dus la emiterea unor rezultate greșite”, se mai spunea în declarație. SydPath a spus că a trecut din nou la sistemul automatizat și că va reduce numărul de teste pe care le va procesa pentru a menține calitatea testelor.

O localnică din Sydney care a fost afectată de eroarea laboratorului a spus că este foarte îngrijorată pentru familia sa. „Asta mă sperie și mă îngrijorează. Dacă nepoții mei sunt pozitivi, eu sunt de vină pentru că i-am infectat (neintenționat)”, a spus ea.

Citește și: Un polițist sub acoperire a lucrat 6 luni ca șofer de TIR pentru a demasca șpăgarii de la frontieră

Laboratoarele de testare a COVID-19 din Australia se confruntă cu foarte multe cereri în ultimul timp, ceea ce a dus la situația în care mulți oameni au fost refuzați când au venit să se testeze din cauză că se depășise capacitatea maximă pe care o puteau suporta clinicile.

Arestat după ce s-a distrat într-un club de noapte cu toate că știa că are COVID-19

Alți oameni s-au plâns de timpul foarte îndelungat de așteptare a primirii rezultatelor. În ultima săptămână au fost făcute în jur de 145.000 de teste pe zi doar în statul New South Wales din Australia – cu o săptămână în urmă, media de teste pe zi era de 117.000.

Australia s-a văzut nevoită să reintroducă o parte din restricțiile la care renunțaseră în prima parte a lunii decembrie, inclusiv purtarea obligatorie a măștii.

Într-un eveniment separat din statul australian învecinat, Australia de Sud, un tânăr de 19 ani a fost arestat în Adelaide după ce a petrecut într-un club de noapte cu toate că fusese informat că are COVID-19, informează Agerpres.

Tânărul riscă o amendă de 20.000 de dolari australieni (aprox. 13.000 de euro) sau închisoare pentru doi ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te