SUA și CE fac front comun în privința Belarusului și promit sancțiuni

DE Daniel Toșa | 11.11.2021 - 12:13
SUA și CE fac front comun în privința Belarusului și promit sancțiuni/FOTO: bbc.com

Preşedintele american Joe Biden şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut front comun miercuri în privinţa Belarusului şi au promis să impună sancţiuni acestei ţări din cauza crizei migranţilor de la frontiera cu Polonia, transmite EFE.

SHARE

Într-o reuniune la Casa Albă, Biden şi Von der Leyen au discutat despre sosirea a mii de migranţi ilegali, însoţiţi de efective ale forţelor de securitate belaruse, la frontiera cu Polonia, care nu le permite intrarea pe teritoriul său, scrie Agerpres.

„(Biden şi cu mine) împărtăşim cu totul concluzia că această situaţie este un atac hibrid din partea unui regim autoritar care încearcă să-şi destabilizeze vecinii democraţi, dar nu va avea succes”, a declarat pentru presă Von der Leyen la încheierea întrevederii de la Casa Albă.

Von der Leyen a anunţat că UE va extinde sancţiunile împotriva Belarusului „foarte rapid, la începutul săptămânii viitoare”, şi că aceste noi restricţii vor afecta atât persoane fizice, cât şi entităţi din această ţară. Şefa executivului european a adăugat că, potrivit informaţiilor primite din partea Casei Albe, şi SUA intenţionează să sancţioneze Belarusul pentru cele întâmplate şi că „vor avea pregătite" noi măsuri împotriva Minskului „la începutul lunii decembrie”.

CITEȘTE ȘI: Percheziții la gruparea de interlopi care cerea taxă de protecție de la dezvoltatorii imobiliari

Mai concret, Biden şi Von der Leyen au căzut de acord să examineze „posibilitatea de a sancţiona acele companii aeriene care facilitează transportul persoanelor către Minsk şi, de aici, către frontiera Belarusului cu UE", a explicat Von der Leyen.

Biden nu a făcut declaraţii de presă după reuniune, însă un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe a confirmat pentru EFE că SUA „pregătesc noi sancţiuni în strânsă cooperare cu UE şi cu alţi parteneri".

Dacă guvernul belarus „nu schimbă macazul imediat", SUA vor impune sancţiuni în aşa fel încât Minskul „va da socoteală pentru atacurile sale persistente la adresa democraţiei, drepturilor omului şi normelor internaţionale" şi pentru „exploatarea neînduplecată şi manipularea" migranţilor, a declarat purtătorul de cuvânt menţionat, sub rezerva anonimatului.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopii Piciu și Pikachu au spart oglinda dubei care venise să-i ia după o bătaie în stradă

SUA sunt „profund îngrijorate de acţiunile inumane ale regimului" preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, care au generat o criză cu Polonia şi cu Uniunea Europeană, a mai apreciat sursa citată pentru EFE.

Von der Leyen a insistat că Biden împărtăşeşte punctul de vedere al Celor 27 şi a precizat că ambele părţi au căzut de acord „să-şi coordoneze contactele cu ţările de origine" ale migranţilor, în marea lor majoritate kurzi provenind din Siria şi Irak. În cadrul acestor contacte, Von der Leyen a considerat că este necesar ca acestor ţări să li se ceară „să aibă grijă de cetăţenii lor, ca să nu cadă în capcana regimului Lukaşenko".

Ea a insistat şi asupra nevoii ca „agenţiile Naţiunilor Unite să aibă acces la migranţi în Belarus", unde mii de oameni se găsesc în plină iarnă în situaţia de a nu avea adăpost, căldură şi alimente.

La întâlnirea cu Von der Leyen, Biden a pus pe tapet şi situaţia de la frontiera Ucrainei unde, potrivit Kievului, sunt comasaţi aproape 90.000 de militari ruşi.

„Sprijinim pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei”, a dat asigurări şefa executivului european după reuniunea cu Biden.

Cele două înalte oficialităţi au discutat şi despre contactele dintre Comisia Europeană şi Regatul Unit pentru soluţionarea dificultăţilor create de Protocolul pentru Irlanda de Nord, mecanismul inclus în acordul de ieşire a Regatului Unit din UE pentru a menţine deschisă frontiera dintre cele două Irlande, în conformitate cu prevederile acordurilor de pace din 1998.

Von der Leyen a insistat că UE este „dispusă să dea dovadă de maximă flexibilitate”, însă a atras atenţia că este „important să se respecte cele semnate”, o aluzie la ameninţarea Londrei de a suspenda unilateral părţi din amintitul protocol.

Biden şi Von der Leyen au discutat şi despre recent aprobata lege a infrastructurii în SUA şi despre planurile UE în acest domeniu, precum şi despre pandemie şi despre modalităţile de „a vaccina 70% din populaţia lumii anul viitor”, a declarat şefa executivului european.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te