Abandonarea de către Armata SUA a tancului său ușor M10 Booker și închiderea programului înseamnă că vehiculele deja fabricate la Pentagon vor trebui să plece undeva.
În același timp, în cei doi ani de când vehiculul nu a fost clasificat drept tanc, General Dynamics a reușit să producă aproximativ 80 de astfel de vehicule.
SUA dau Ucrainei un Patriot de 1.000.000.000$. George Simion se opune ajutoarelor trimise Kievului
Și nu există multe opțiuni despre ce să faci cu ele. Desigur, câteva pot fi trimise la poligoane de testare, încă una sau două la muzee, iar restul pot fi fie depozitate, fie trimise imediat pentru eliminare. Deoarece este puțin probabil ca vreo țară să dorească să cumpere doar 80 de tancuri ușoare specifice, care au fost refuzate de inițiatorul dezvoltării, care a investit 10 ani și 1,8 miliarde de dolari în proiect.
Ajung în Ucraina?
„Pe acest fond, doar ipotetic, s-ar putea lua în considerare posibilitatea ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie interesate de aceste vehicule. Însă, din start, se poate pune sub semnul întrebării disponibilitatea SUA de a exporta aceste mașini”, scriu ucrainenii de la defence-ua.com.
FOTO: Profimedia images - caracter ilustrativ
M10 Booker are un șasiu ASCOD unic pentru Armata SUA. Poate că, datorită unei unificări a sistemului de control al focului cu Abrams M1A2SEPv3, ar putea exista beneficii din eliminarea componentelor electronice, a sistemului de comunicații și a senzorilor suplimentari.
Un Patriot urmează să vină
Funcționarea lor reală pe câmpul de luptă va fi destul de complicată. Daunele aduse șasiului vor putea fi reparate în continuare în Europa, la fabricile General Dynamics European Land Systems din Spania, unde se fabrică ASCOD-urile. Însă repararea sistemului de luptă și a turelei va fi costisitoare, deoarece va necesita piese de schimb individuale.
Citește și: SUA mai trimit în Ucraina armament de 500.000.000$
Prin urmare, singura modalitate reală de a-și menține capacitatea de luptă va fi „canibalizarea”. Și, bineînțeles, această opțiune este acceptabilă și de înțeles în condițiile actuale ale Ucrainei.
Citește și: Ucraina a ocupat oraşul Sudzha, din Regiunea Kursk, din Rusia
Reamintim că, Statele Unite şi Ucraina se îndreaptă, după săptămâni de tensiuni, către o „îndulcire” a relaţiei, iar Kievul urmează să primească, la cinci zile după semnarea Acordului Mineralelor, un nou sistem de apărare antiaerian de tip PATRIOT, iar ulterior încă unul, dezvăluie patru actuali şi foşti oficiali americani, citați de New York Times (NYT).
Ce zic Simion și Georgescu: Nu arme Ucrainei!
În paralel, candidatul prorus la prezidenţialele din România se opune livrărilor de arme către Ucraina. Mai exact, liderul partidului de extremă dreapta AUR și câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din România, George Simion, a cerut încetarea războiului ruso-ucrainean și, totodată, s-a pronunțat împotriva furnizării de arme către Ucraina.
Inquam Photos / Malina Norocea
Simion a declarat că este împotriva furnizării de arme Ucrainei, considerând că o astfel de formă de ajutor este „dezavantajoasă” pentru țări precum Germania, Franța, România și Polonia.
La rândul lui, Călin Georgescu, candidatul pro-rus cu discurs legionar la alegerile prezidențiale, a declarat recent cum va interzice exporturile de cereale ucrainene prin România și va opri ajutorul militar pentru Ucraina.