Petiție pentru desemnarea de către opoziție a unui candidat unic pentru Primăria București

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.12.2019 - 11:29

Coaliția „Toți pentru București” atrage atenția că trei sferturi dintre orașele importante ale României au un primar nereprezentativ, iar Primarul general al Capitalei a fost ales de 14% dintre cetățenii cu drept de vot, la fel și 5 din cei 6 primari de sector.

SHARE

În lipsa alegerilor locale în două tururi, singura șansă pentru a avea primari reprezentativi este desemnarea de candidați unici din partea opoziției din București, apreciază ONG-urile.

Mai departe de acest demers, Andi Cârlan, membru al mișcării Rezistența, nu crede că acum există voință în clasa politică, pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

“În acest moment, trei sferturi dintre orașele României au un primar nereprezentativ. Adică un primar ales de mai puțin de 50% +1 din numărul de alegători. Iar Bucureștiul nu face excepție. Primarul general al Bucureștiului, din acest moment, este nereprezentativ. Doamna Firea a fost aleasă de 14 la sută dintre cetățenii cu drept de vot din București. Este un procent absolut infim. Este inacceptabil ca o capitală europeană să fie condusă de un primar care a fost ales doar de 14% dintre votanți. De asemenea, 5 din cei 6 primari de sector sunt și ei nereprezentativi, fiind aleși cu votul a mai puțin de 50%+1 din cei care s-au prezentat la urne. Desemnarea acestor candidați unici este prioritatea zero a Bucureștiului și aș spune chiar și a țării pentru că, în lipsa alegerilor locale în două tururi, aceasta este singura șansă pentru a avea primari reprezentativi și care cu adevărat să reprezinte interesele cetățenilor pe care îi conduc.“

Potrivit ONG-urilor, desemnarea candidaților se poate face prin negocierea între partide și candidații independenți, prin realizarea unui sondaj independent, prin organizarea de alegeri preliminare (primaries) sau orice altă modalitate agreată de părțile implicate.

„Indiferent de metoda aleasă, ne arătăm deschiderea și ne oferim sprijinul pentru a susține acest demers, inclusiv pentru realizarea unui sondaj independent sau organizarea de alegeri preliminare (primaries)”.

Petiția inițiativei poate fi semnată pe site-ul https://totipentrubucuresti.ro/. Până în prezent, aceasta a fost semnată de scriitorii Mihai Șora și Mircea Cărtărescu, de activistele Oana Gheorghiu și Carmnen Uscau dar și de istoricul Vladimir Tismăneanu și de antreprenorul de la Geeks for Democracy Mihai Matei.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o solicitare a USR, în protocolul semnat cu PNL pentru sprijinirea Guvernului, pe care liberalii, la nivel declarativ, susțin că o vor promova, însă nu există pași concreți în direcția modificării legii.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea pe un pachet de legi din domeniul justiției, precum și pe OUG 114, dar nu a menționat nimic de algerile în două tururi.

Asta, în condițiile în care, PSD și UDMR s-au pronunțat împotriva modificării în Parlament a alegerii primarilor în două tururi. UDMR a anunțat că va vota o moțiune de cenzură în cazul în care PSD o va iniția, pentru a stopa orice demers de revenire la alegrea în două tururi a primarilor.

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te