Un mare actor a decis să se retragă din teatru. I-a învățat pe Amza și pe Marin Moraru să pescuiască

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.06.2023 - 11:26
Un mare actor a decis să se retragă din teatru. - Foto: impact.ro

Un mare actor a decis să se retragă din teatru, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul teatrului, televiziunii și filmului, a hotărât să pună capăt carierei sale impresionante.

SHARE

Costel Constantin a surprins pe toată lumea prin decizia sa de a se retrage din lumina reflectoarelor. 

Citește și: Maria Tănase nu ia tratamentul pentru cancer ca să continue turneul. Moare la scurt timp. Are 50 ani

După 60 de ani de activitate a decis să se retragă

Îndrăgitul actor Costel Constantin a decis să se retragă din teatru la vârsta de 80 de ani, iar anunțul a fost făcut de Lari Giorgescu pe rețelele de socializare.

„Acum 10 ani, în luna iunie, aveam premieră, la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti, cu spectacolul Omul care a văzut moartea.

Un mare actor a decis să se retragă din teatru

Atunci nu îmi puteam imagina că va ajunge la 225 de reprezentații. Iar faptul că în tot acest timp distribuția a rămas neschimbată, a reușit să transforme membrii spectacolului într-o adevărată familie. Aseară am avut ultima reprezentație.

Motivele țin de etică profesională a unui artist. Se pare că actorul Costel Constantin și-a propus să se retragă la minunata vârstă de 80 de ani și la nu mai puțin de 60 de ani de teatru. Vă mulțumesc, domnule Costel, pentru ceea ce am trăit alături de dumneavoastră pe scenă!”, a transmis Lari Giorgescu.

Citește și:  Beligan și Birlic joacă în filmele regizorului forțat de comuniști să divorțeze. 20 de ani, interzis

A fost prieten cu Amza și Marin Moraru

„Erau o echipă formidabilă de prieteni cu care mergeam tot timpul la pescuit, dis-de-dimineaţă, înainte de repetiţiile la teatru. Eu eram cel care pregătea momeala, apoi ne urcam în maşină şi plecam la baltă. Ei bine, echipa era formată din Mircea Albulescu, Marin Moraru şi Amza Pellea. Eu îi dădeam ponturile lui Amza: „Amza, dragule, există o baltă Afumaţi“. „Păi da, la care mergem noi, Afumaţi 2.“ „Nu! Afumaţi 5, care e a Ministerului de Interne şi unde n-au acces decât generalii“. „Păi, m-au chemat ăştia la ei să le spun cu Nea Mărin...“, zice el. „Tu nu ceri nimic, decât un bon pentru balta Afumaţi 5, pentru maşina ta şi cei trei parteneri ai tăi, atât!“ Acolo era numai crap de două kilograme, am prins un portbagaj întreg de peşte”, a spus actorul pentru adevarul.ro

Mare actor a făcut film, teatru și televiziune

Actorul s-a născut la Galați, pe 20 octombrie 1942, fiind absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa profesor Beate Fredanov, pe care l-a absolvit în 1964, a debutat ca actor la Teatrul Național din Iași, unde a activat în perioada 1965-1969, cu rolul Călugărul tânăr,  “Beckett” de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroamă-Stanca.

„Sunt născut la Galaţi, acolo mi-am petrecut şi copilăria, stăteam la curte, aveam grădină, locuiam cu părinţii şi bunica foarte aproape de cimitir. Îmi amintesc că aveam un grup de copii şi cu ei plecam ori până la Dunăre, ori pe malul Brateşului – cel mai mare lac –, sau câteodată, în unele seri, ne făceam din mătase de păpuşoi nişte ţigări, luăm de acasă câte un pled (n.r. – pătură mai mică şi uşoară), pe care-l ţineam ascuns să nu-l vadă bunica sau mama, şi plecam împreună cu ei în cimitir, unde săream gardul când se întuneca.

Acolo erau nişte cavouri ale unor negustori greci, făcute cu zeci de ani în urmă, care zăceau nefolosite. Reuşisem să desfacem uşor capacul şi intram în cavou, ne aşezam, aprindeam câte o ţigară şi născoceam tot felul de poveşti. Vă daţi seama că, dacă trecea cineva seara pe acolo şi auzea voci şi vedea fumul, putea să facă infarct?

Dar n-a dat nimeni buzna peste noi, nu ne-a văzut nimeni. Sau dacă ne-o fi văzut, probabil că au fugit mâncând pământul”, a povestit pentru aceeași sursă.

Din 1969 devine actor al Teatrului Național din București, unde a apărut în numeroase roluri principale din piese de Shakespeare, Ostrovski, Gogol, Vallejo, Wasserman, Caragiale etc…

A absolvit Liceul Mihail Kogălniceanu din Galați și era membru al trupei de teatru a școlii. Fratele mamei sale era Damian Bozianu, actor renumit în Galați și i-a servit drept model.

A plecat la București, a intrat din prima încercare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, absolvindu-l în anul 1964. I-a marcat evoluția mentorul său din perioada studenției, marele actor Ion Finteșteanu.

Acesta a fost repartizat la Teatrul Național din Iași. Rolul de debut a fost cel al călugărului tânăr din piesa Beckett de Jean Anouilh. A mai jucat în Vară și fum de Tennessee Williams, Săgetătorul de Ion Omescu, Există nervi de Marin Sorescu, Lotte la Weimar de Thomas Mann s.a. până în anul 1969, când l-a descoperit actorul Radu Beligan, pe atunci director al Teatrului Național bucureștean și l-a luat în capitală.

Citește și: Actorul șarmant care își lasă soția și fuge cu o vedetă mondială. Moare singur la 57 ani, în Paris

Debutează pe scena Teatrului Național București în 1970, cu rolul Nick din piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee.

Slujește și azi scena acestui teatru și a jucat în zeci de piese, printre care se numără „Săptămâna patimilor” de Paul Anghel, „Regele Lear” de William Shakespeare, „Năpasta”, „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, „Alexandru Lăpușneanu” de Virgil Stoenescu, „Ultimul set” de Marica Beligan, „Moștenirea” de Titus Popovici, „Sinucigasul” de Nikolai Erdman și multe alte distribuții. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te